Tech

Cum ucide Smartphone-ul alte business-uri

22 mai 2012 6 min

Cum ucide Smartphone-ul alte business-uri

Reading Time: 6 minute

Lumea intreaga incape azi intr-un telefon inteligent, de la divertisment, fotografii si muzica la plati si orientare prin GPS. Niciun domeniu nu pare imun la atacul smartphone-urilor, si asta face ca multe businessuri sa tremure.

 

Acum 5 ani, din bagajele de vacanta nu putea lipsi camera foto, cu incarcator cu tot. Pentru distractie pe avion, existau diverse console de jocuri portabile, mai mult sau mai putin sophisticate (am carat la un moment dat un joc de Tetris care ocupa un spatiu apreciabil in bagaje), un player de muzica, plus un teanc de carti, numai bune de citit pe plaja, sub umbrela. Astazi, toate cele enumerate mai sus pot fi inlocuite cu succes cu un singur dispozitiv, care incape usor in buzunar: un smartphone. La capitolul foto, deja aparatele digitale sunt abandonate in favoarea camerelor de 5, 8 si chiar 12 megapixeli de pe noile telefoane inteligente. O pleiada de jocuri si aproape toata colectia de muzica digitala incap fara probleme in memoria unui smartphone, alaturi de carti in format digital. Divertismentul mobil devine domeniul tot mai exclusiv al telefonului inteligent, ajutat de sora lui mai mare, tableta. Valurile provocate de aceasta schimbare vor matura multe domenii.

 

LECTIA KODAK

La inceputul acestui an, Eastman Kodak Co., candva un gigant al industriei fotografice mondiale, a intrat in procedura de faliment. Compania a fost ingenuncheata chiar de o inventie proprie din anii '70, camera digitala, pe care insa cei de la Kodak au ignorat-o, in timp ce rivalii lor au promovat-o agresiv. Fotografiile pe film au devenit o raritate in randul consumatorilor obisnuiti, dar si al fotografilor profesionisti, cuceriti cu totii de camerele digitale tot mai sofisticate si mai mici. Interesant este ca producatorii de camera digitale ar putea avea curand aceeasi soarta cu fostul gigant Kodak. Astazi, tot mai multe telefoanele mobile sunt dotate cu camere de 10, 12 si chiar 14 megapixeli. Si asta nu e tot. Fotografiile facute cu telefonul mobil pot fi imediat incarcate pe retele sociale ca Facebook sau Twitter, fara a mai fi nevoie de descarcare pe un computer pentru o incarcare ulterioara. Totul se poate face instant. In plus, aplicatii precum Instagram permit modificarea si imbunatatirea simpla a imaginilor in feluri pana nu demult aflate doar la indemana celor priceputi in Photoshop.

 

Nu va trece mult pana cand si camerele digitale vor aduna praf abandonate prin sertare, inlocuite total de smart phone. Deja iPhone 4 este cea mai folosita camera foto (daca se poate spune asa) pe Flickr, depasind orice camera digitala produsa de Nikon, Sony sau Canon. Potrivit unui studiu al NPD Group, in 2011 procentajul fotografiilor facute cu smartphone- uri din totalul fotografiilor a crescut de la 17% la 27%, in timp ce gradul de utilizare a camerelor compacte a scazut de la 52% in 2010 la 44%. Concluzia: camera digitala se va “muta” pe smartphone, iar producatorii vor pierde marea masa a consumatorilor, urmand sa se concentreze pe segmentul mult mai restrans al camerelor profesionale.

 

ATAC LA PC

Urmatorul pe lista “victimelor” ar putea fi PC-ul. Aproape sigur aveti azi in buzunar un smartphone cu putere de calcul si memorie mai mare decat primul desktop pe l-ati avut. Deja pe un smartphone se pot face multe in acest moment, inclusive lucrurile pentru care un computer este vital: primirea si trimiterea de mailuri, citirea si editarea de documente (inclusive Word si Excel) sau rapoarte de business. Pana nu demult, PC-urile aveau un avantaj important: se vindeau in cantitati mult mai mari decat smartphone-urile. Totul s-a schimbat in 2010. In primul trimestru al acelui an, vanzarile de PC-uri totalizau 85 de milioane de unitati, iar cele de smartphone-uri erau la 55 de milioane de unitati.

 

Analistii credeau ca situatia urma sa se inverseze abia in 2012. Dar, in ultimul trimestru din 2010, s-au vandut “doar” 94 de milioane de PC-uri si 100 de milioane de telefoane inteligente. Nimeni nu crede ca situatia se va mai inversa vreodata. Sigur, piata de smartphone-uri e inca in faza initiala de crestere, fiindca multi utilizatori se afla la prima achizitie, in timp ce PC-urile reprezinta o piata matura, in care rata de inlocuire nu este la fel de accelerata. Oricum, avantajele unui smartphone sunt clare: are putere de calcul tot mai mare, e foarte portabil si ofera acces la internet aproape oriunde. Pe masura ce “vechile” telefoane mobile vor fi inlocuite in totalitate de smartphone-uri, e clar ca aproape toata lumea va avea in buzunar tot timpul micul computer personal si nevoia unui alt computer, fie el si laptop, va disparea treptat pentru multi utilizatori.

 

Carcotasii vor spune ca smartphone-urile sunt prea scumpe pentru a putea avea succes in zone sarace. Dar felul in care telefoanele mobile au patruns in Africa, unde ajuta, de exemplu, pescarii sa afle inca de pe mare preturile din piete, ca sa stie ce pesti se vor vinde cel mai bine, arata ca, in momentul in care pretul va cobori suficient de mult (si va cobori rapid la cum evolueaza tehnologia), rata de adoptie va fi masiva. Nu credeti? Tomi Ahonen, care a lucrat la Nokia si acum are propria firma de consultanta, spune ca, in 10 ani, un smartphone cu ecran de 3,5 inch, 3G, Wi-Fi, camera de 8 megapixeli si browser de internet va putea fi vandut profitabil cu 10 dolari.

 

Asa ca, in multe zone sarace ale lumii, oamenii nu vor fi vazut niciodata un PC in momentul in care vor avea in mana un telefon inteligent pe care sa-l foloseasca pentru a-si usura viata si a avea acces la informatie. Iar operatorii vor indrazni treptat sa faca oferte de internet mobil si pentru aceste zone, asa cum au facut si pentru voce, fiindca au nevoie de zone noi de crestere ca de aer. Declinul PC-ului mai aduce o schimbare majora: cea de pe piata sistemelor de operare. In prezent, Windows domina in  continuare lumea informatica. Dar recent lansatul Windows 8 si alianta cu Nokia arata ca Microsoft a inteles schimbarea radicala de paradigma din software si ascensiunea lumii aplicatiilor. La cum se prezinta situatia acum, iOS de la Apple si Android de la Google ar putea deveni destul de repede platformele principale de computing pe plan global. Iar aici vor intra in scena si tabletele, care ruleaza pe aceleasi platforme si musca tot mai serios din piata laptopurilor, oferind un ecran suficient de mare pentru cei care nu pot lucra eficient pe un smartphone.

 

PROBLEME DE ORIENTARE

Exista deja un alt segment care simte cum pierde teren in fata noilor “computer de buzunar”: e vorba de domeniul dispozitivelor GPS. Din nou, e o problema legata de cost si comoditate: cine va mai da 100 de dolari pe un dispozitiv GPS separat, cand poate obtine aceeasi functionalitate dintr-un smartphone? Tendinta se vede deja in scaderea vanzarilor pe pietele dezvoltate. Anul trecut, Garmin, liderul mondial al producatorilor de sisteme GPS, arata ca scaderea din ultima perioada a vanzarilor a fost cauzata de “tehnologii concurente” – ghiciti care sunt acestea?

 

Primul trimestru a adus o revigorare cu 7% a vanzarilor, pana la 2,7 milioane de unitati, dar e foarte probabil ca pe viitor compania sa se bazeze tot mai mult pe acorduri cu producatorii auto, care sa include dispozitivul GPS in modelele proprii, fiindca utilizatorii individuali vor folosi tot mai mult propriul smartphone pentru orientare. Din nou, e un pas logic. Aceeasi soarta par sa o aiba si dispozitivele mobile de gaming, cum sunt Nintendo DS sau PSP de la PlayStation. Cine va mai plati ca sa care alt dispozitiv, cand telefonul inteligent poate face exact acelasi lucru? (Aproape) nimeni.

 

ADIO, PORTOFEL?

Atacul smartphone-ului nu se opreste insa aici. In acest moment, mai exista ceva in buzunarul fiecaruia dintre noi de care cu greu concepem sa ne despartim: portofelul. Acesta adaposteste banii si cardurile. Dar, asa cum cardurile imping tot mai mult banii fizici in corzi, si ele ar putea fi inlaturate de telefonul mobil si, odata cu ele, portofelele nu-si vor mai avea rostul. Una dintre tehnologiile care vor ajuta in acest sens e NFC (Near Field Communications), care transforma telefonul in instrument de plata prin simpla apropiere de un terminal special.

 

Deocamdata, pe smartphone se lucreaza cu sume mici pentru plati cum ar fi pentru accesul la metrou, dar lucrurile incep sa ia avant si, din nou, faptul ca telefonul este un dispozitiv mult mai intim decat un computer si vine peste tot cu noi va ajuta enorm in a misca lucrurile in aceasta directie. Deja viata multora dintre noi s-a mutat aproape integral pe smart – phone: aici avem fotografiile cu familia, e-mailurile vitale, contactele  prietenilor si partenerilor de afaceri, muzica si chiar filmele sau serialele preferate, plus aplicatiile si jocurile pe care le-am descarcat tocmai pentru a ne personalize telefonul.

 

Pasul logic urmator e sa mutam si banii acolo. Bancile si procesatorii de carduri vor trebui sa-si regandeasca businessul si sa colaboreze tot mai mult cu operatorii mobili, care se pot si ei transforma in adevarate banci. Eventualele probleme de securitate nu vor  putea impiedica dezvoltarea sistemului, asa cum fraudele informatice n-au determinat scaderea platilor online cu carduri. Sigur, o problema foarte grava vor avea companiile care produceau efectiv cardurile de plastic. Dar poate se vor specialize in a face carcase de smartphone.  

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: