Finanțe Stiri

In digital we trust. Banca Națională a Elveției a testat o versiune digitală a francului, iar BCE lucrează la un euro digital

4 dec. 2020 < 1 min

In digital we trust. Banca Națională a Elveției a testat o versiune digitală a francului, iar BCE lucrează la un euro digital

Reading Time: < 1 minut

Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a anunţat că a testat cu succes versiunea digitală a francului pentru a efectua tranzacţii majore între instituţiile financiare dar nu a decis dacă va emite propria sa monedă digitală.

Experimentul, cunoscut ca „proiectul Helvetia”, a fost realizat cu operatorul Bursei elveţiene SIX şi Banca Reglementelor Internaţionale (BIS), arată swissinfo.ch. Obiectivul a fost folosirea monedelor digitale bancare centrale (CBDC) pentru aşa numitele tranzacţii angro între instituţiile financiare, pentru a tranzacţiona active pe Bursa planificată de SIX, care va fi specializată în versiunile digitale ale activelor convenţionale.

Mai multe bănci centrale, inclusiv Banca Centrală Europeană, analizează modul în care propriile lor monede digitale pot juca un rol în simplificarea plăţilor interne şi externe.

Banca Centrală Europeană a anunţat recent că va începe să experimenteze o versiune digitală a monedei euro. Aceasta ar completa numerarul, fără a-l înlocui. Eurosistemul va continua, în orice caz, să emită numerar.

Grupul operativ al Eurosistemului, ce reuneşte experţi din cadrul BCE şi de la 19 bănci centrale naţionale din zona euro, a analizat mai multe scenarii posibile care ar impune emisiunea unei monede euro digitale. Unul dintre acestea ar fi o cerere sporită de plăţi electronice în zona euro care ar necesita un mijloc de plată digital european fără risc, o reducere semnificativă a utilizării numerarului ca mijloc de plată în zona euro, lansarea unor mijloace de plată private la nivel mondial care ar putea genera preocupări în materie de reglementare şi ar prezenta riscuri la adresa stabilităţii financiare şi a protecţiei consumatorilor, precum şi o utilizare masivă de monede digitale ale băncii centrale emise de bănci centrale străine.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: