Interviuri Tech

În prima linie a inovației

17 oct. 2018 5 min

În prima linie a inovației

Reading Time: 5 minute

Laserul de la Măgurele nu este doar cel mai important proiect de cercetare dezvoltat în România în ultimii ani, este unic la nivel internațional. Dincolo de provocările dezvoltării celui mai puternic laser din lume, Nicolae -Victor Zamfir, director general al Institutului Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN – HH) și director al proiectului, este optimist și pregătește deja primele experimente care vor fi făcute aici în primăvară.

nicolae zamfir biz bus 1 e1539767656371

În ce stadiu este proiectul Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP)?

Nava-amiral, laserul, merge foarte bine. Este exact așa cum ne-am planificat – a ajuns să fie cel mai puternic laser din lume. Am facut teste în mai, la puterea intermediară de 3 petawați, așa cum a fost programat, și puterea urmează să urce încet-încet. Pentru 3 petawați este certificat deja, avem buletinul de măsură, deci este cel mai puternic din Europa. Dacă nu intervine ceva advers, în primăvara anului viitor puterea nominală va fi de 10 petawați. Sistemul reacționează foarte bine, este stabil și reproductibil – pentru că asta ar fi cea mai mare problemă. Sud-coreenii, care dețin cea mai mare putere, acum au această problemă, nu este reproductibil. Au obținut la un moment dat 4 petawați, dar acesta este maximul, s-au oprit aici și sistemul nu este stabil. Partea de aranjamente experimentale merge relativ bine. Spun relativ, pentru că avem unele întârzieri din cauza sistemului de licitație. Sistemul de oglinzi nu s-a mai făcut până acum, iar licitația a eșuat de trei ori pentru că noi cerem ceva care nu există nicăieri în lume și nu avem referințe. Încercăm să estimăm prețul astfel încât să nu pierdem bani – nu putem să pornim de la 10 milioane de euro și sistemul să coste, de fapt, 2 milioane de euro. Sunt doar două companii în lume care pot face sistemul, una japoneză și cealaltă americană, și orice procedură durează.

Ați întâmpinat și alte probleme?

Avem probleme cu sistemul de fascicul gamma. Acesta este construit de consorțiul EuroGammaS, o asociere formată din institute de cer­cetare, companii de înaltă tehnologie și chiar agenții finanțatoare din opt țări europene și este condusă de Institutul de Fizică Nucleară (INFN) din Italia, având ca partener important Centrul pentru Cercetare Științifică din Franța (CNRS). La prima vedere par foarte serioși, numai că sunt în întârziere. Am dat penalități pentru întârziere de aproape 2 milioane de euro, pe care le-au plătit. Găsesc tot felul de pretexte și nu au venit să înceapă montajul componentelor. Au plătit penalitățile aplicate, dar sperăm să vină și să se apuce de lucru. Dezamăgirea este mare, pentru că avem de-a face cu lumea academică. Am aflat că se construiește un sistem similar în Italia. Că se construiește simultan nu ar fi o problemă, suntem concurenți, dar de ce se pun bețe în roate construcției din România? Speram să avem sprijinul Ministerului de Externe și al ambasadorilor noștri în Franța și Italia. Din păcate, nu suntem susținuți. Am informat și Comisia Europeană și vom vedea ce putem face. Avem un contract care poate fi reziliat când penalizările ajung la 7% din valoarea contrac­tului, dar problema este că pierdem timpul. Ne vom îndrepta și către daune morale.

Vom avea cel mai puternic laser din lume, o infrastructură de cercetare unică la nivel internațional. Ce urmează?

Cele mai importante aplicații sunt în medicină, în tratarea cancerului. Avansul tehnologiei a făcut ca societatea să aibă așteptări foarte mari când vine vorba de cercetare. Se așteaptă chiar minuni. Pe de altă parte, și cercetătorii au început să aibă apetit pentru latura de cercetări medicale. La IFIN-HH există de zeci de ani cercetare pe această direcție și la ELI-NP au apărut grupuri interesate de cercetarea medicală, astfel că în ultimele luni am făcut o strategie a institutului pentru zona de biofizică medială. Momentul este propice. Consiliul Județean Ilfov vrea să se construiască acel parc științific, care să aducă firmele din industria hi-tech la Măgurele – are studiul de fezabilitate făcut și o componentă este un centru de fizică medicală. Președintele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS), Vasile Cepoi, a fost de asemenea foarte interesat. Discuții am avut și cu reprezentanții Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” și avem o înțelegere cu ei să facem cercetări comune. Știm ce am vrea să facem, ce putem, ne-am strâns împreună cu factori de decizie – de la Administrația Prezidențială, de la Consiliul Județean Ilfov, de la Institutul Oncologic Fundeni, de la Spitalul Militar – și vom avea discuții permanente ca să punem la punct experimentele viitoare. Fizicienii și medicii trebuie să stea de vorbă, fiecare să spună ce poate să facă și nimeni să nu calce pe bătătura celuilalt. Noi, fizicienii, nu putem fi medici și medicii trebuie să conștientizeze că nu pot fi fizicieni și să facem împreună experimente, pentru că procesul este unul lung. Fiind vorba de sănătate, studiile nu se fac de pe o zi pe alta. Acestea ar fi aplicațiile cele mai fierbinți, cele mai interesante pentru societate.

„Nava-amiral, laserul, merge foarte bine. Este exact așa cum ne-am planificat – a ajuns să fie cel mai puternic laser din lume.”

Cine vine să lucreze la ELI-NP?

Avem cercetători și ingineri din 26 de țări. Cu cercetătorii suntem în regulă, așa cum ne‑am planificat. Ne este greu să găsim ingineri și tehnicieni specialiști în ingineria laserelor de mare putere, pentru că e penurie pe piața mondială. Organizăm noi cicluri de traininguri cu cei tineri. Avem și câteva zeci de asistenți de cercetare la doctorat și postdoctorat, dar am vrea și mai mulți. Suntem deschiși să angajăm și sute, pentru că de aici vom selecta cadrele viitoare și pe cei care se vor duce în industrie. Am înaintat și în colaborarea cu japonezii, iar Universitatea Osaka vrea să aibă un reprezentant permanant aici. Pregătim experimentele care se fac în prima zi. Cercetători din toată lumea spun la ce experimente ar vrea să vină și un comitet internațional va evalua aceste propuneri și le va ierarhiza. Pregătim și din punct de vedere științific, și din punct de vedere administrativ experimentele din prima perioadă și discutăm și dezvoltările ulterioare. Ne gândim ce vom face cu aceleași resurse – să facem cu aceeași bază materială alte tipuri de evenimente.

Va deveni Măgurele un hub regional de cercetare?

Suntem în discuții pentru a găzdui ERIC – European Reasearch Infrastructure Consortium, unde cele trei componente ale ELI-NP (respectiv România, Ungaria, Cehia) vor fi puse sub aceeași umbrelă. Am obținut aprobarea Comisiei Europene ca sediul acestei instituții să fie la Măgurele. Ar fi prima instituție internațională cu sediul la Măgurele. Pregătim documentele pentru ultima fază a aprobării. ERIC este un concept nou, aprobat de Parlamentul European, iar statutul și modul de funcționare vor fi aprobate de Comisia Europeană. Avantajul este că ne facem propriile reguli de achiziții publice și de angajare, aprobate de Comisia Europeană, și ne va fi mai ușor, pentru că le facem adaptate pentru cercetarea științifică. Sperăm ca anul viitor să avem sediul ERIC la Măgurele.

Foto: Vali Mirea

Interviu publicat în revista Biz nr. 324

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: