Antreprenori

Industria de gaming din România, venituri de 200 de milioane de dolari

Reading Time: 3 minute

Pentru prima oară în istoria industriei de game development din România, cifra de afaceri înregistrată de cele peste 100 de studiouri ce activează local a depășit 200 milioane de dolari, conform studiului anual al RGDA (Asociația Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România).

Suma reprezintă o creștere de 14,65% față de anul 2018. 59% dintre studiourile românești se află în București, 17% în Cluj-Napoca, 7% în Iași, 5% în Timișoara și 3% în Brașov, restul desfășurându-și activitatea în orașele mici ale țării.

În industria în care activează peste 6.000 de specialiști, 74.2% dintre studiouri sunt dezvoltatoare de jocuri video (originale sau IP-uri licențiate), în timp ce 12.1% furnizează servicii de quality assurance, localizare și outsourcing creativ. 10.3% din studiouri activează și ca publisheri pentru propriile jocuri iar 3.4% dintre studiouri creează soluții pentru infrastructura de jocuri.

Cele mai importante 10 companii românești în 2019 după cifra de afaceri sunt Ubisoft România, Electronic Arts România, Gameloft România, Amber Studio, Playtika, Ati Studios, Super Hippo Games, Quantic Lab, King Games Studio, Bandai Namco și Those Awesome Guys.

În 2019, industria s-a remarcat prin mai multe jocuri de renume create și în România de birourilor locale ale marilor studiouri de gaming. Astfel, Ubisoft București a avut o contribuție considerabilă la dezvoltarea Tom Clancy’s Ghost Recon: Breakpoint, 200 de români fiind implicați în crearea lumii din joc, a mai multor misiuni, componenta PvP fiind realizată în totalitate la București.

Biroul Ubisoft din București a lucrat și la jocul Watch Dogs:Legion, ce va fi lansat pe 29 octombrie 2020. Electronic Arts România a contribuit la dezvoltarea FIFA20, ce a inclus în premieră Liga 1 din România cu toate cele 14 cluburi de fotbal locale. Amber, cel mai mare studio local independent dezvoltator de jocuri, a deschis un nou birou în Botoșani, 2019 fiind și anul în care a raportat cea mai mare cifră de afaceri din istoria sa. În 2019, studiourile locale au lansat titluri precum Bossgard (Sand Sailor Studio), Gibbous – A Chtulhu Adventure (Stuck in Attic), Raiders of the Lost Island (Last Tales) sau Yaga (Breadcrumbs Intearctive), care au fost apreciate la nivel internațional, atât de critică cât și de un fanbase consistent. 

“Urmează 5 ani definitorii în care industria locală trebuie să-și demonstreze potențialul creativ, să producă titluri originale de mare impact internațional. Este și o oportunitate pentru Statul Român să sprijine acest sector cu potențial. Un exemplu de succes la care ne raportăm des este Polonia, care are un veritabil brand de țară – seria de jocuri „The Witcher”, jocuri ce s-au bucurat de un enorm succes internațional. De asemenea, Polonia are un număr record (peste 50) de companii dezvoltatoare de jocuri listate pe bursă, este un sector important pentru economia lor. Toate aceste succese s-au întâmplat și cu ajutorul statului, care oferă diverse scheme de ajutor și de stimulare a industriei dar si datorită accesului la investitori privați (locali sau din străinătate). Investitorii români au început deja să privească către acest sector atractiv, câteva studiouri independente bucurându-se de finanțările acestora”, a declarat Cătălin Butnariu, președinte RGDA.

Studiul este realizat ca preambul a Dev.Play, conferința dezvoltatorilor de jocuri video din România și Europa de Est, ce va avea loc online anul acesta în perioada 3-4 noiembrie. Conferința online va avea peste 40 de speakeri internaționali, workshop-uri specializate și instrumente de business matchmaking pentru posibilitatea programării întâlnirilor online între participanți. Dev.Play are, de asemenea, oportunități suplimentare pentru dezvoltatorii independenți de jocuri, precum sesiuni de pitching cu publisheri și investitori, o expoziție virtuală unde vor fi expuse jocurile video independente, renumitul concurs internațional Nordic Games Discovery și Gala Premiilor care va celebra cele mai bune jocuri prezentate la eveniment.

Foto: © Jovanmandic | Dreamstime.com

Ovidiu Neagoe

Recent Posts

Haute Culture organizează o nouă ediție Ladies of Haute Culture

Revista Haute Culture pregătește o nouă ediție a evenimentului emblematic dedicat valorilor autentice Ladies of Haute Culture, pe 26 aprilie,…

13 ore ago

ROCA Investments a ajuns la o valoare de piață de aproape 82 mil. euro

ROCA Investments anunță o evaluare curentă înainte de distribuirea dividendelor de 81,64 milioane euro pentru anul 2023, marcând o creștere…

14 ore ago

Nichita Stănescu, inedit – ”De dor de sufletul lui Andersen”

Noul volum „De dor de sufletul lui Andersen“, cu texte semnate Nichita Stănescu (1933 - 1983) conţine o colecţie de…

14 ore ago

Cât costă un angajat nefericit? De ce echilibrul emoțional al oamenilor din echipă nu este doar „o problemă personală”

Se spune că banii nu pot cumpăra fericirea, însă în temeni de business, lipsa stării de bine poate cauza pierderi…

14 ore ago

Roxana Memetea: Puterea exemplului în leadership

Pentru mine, în leadership, cheia a fost mereu puterea exemplului. Mi se pare vital ca persoana care se află la…

14 ore ago

Concentrix + Webhelp devine Concentrix. Compania este prezentă și în 6 orașe din România

Concentrix Corporation, activă la nivel global în domeniul tehnologiei și serviciilor în zona de customer experience, anterior cunoscut sub numele…

15 ore ago