Finanțe Stiri

Industria începe să scârțâie2 min

31/05/2019 2 min read

author:

Industria începe să scârțâie2 min

Reading Time: 2 minute

Avansul modest din luna martie pe care l-a înregistrat Barometrul Industriei din România s-a topit din nou în aprilie, iar creşterea slabă şi fluctuantă sugerează că industria trece printr-o stare de stres şi oboseală, conform Barometrului Industriei din România, realizat de IRSOP & SNSPA-Facultatea de Management.

Volumul producţiei a scăzut cu 6 puncte, de la 63 în martie la 57 în aprilie. Totuşi, continuă să rămână în zona de creştere. Stocurile s-au contractat din nou, ajungând la 42 de puncte, pe fondul scăderii producţiei şi a comenzilor.

“Comenzile noi au scăzut de la 61, în martie, la 58, în aprilie. Situaţia din primele patru luni ale anului curent seamănă cu perioada similară de anul trecut. Aceasta sugerează o stagnare cronică a nivelului comenzilor interne. Comenzile pentru export s-au redus şi ele de la 55 în martie la 52 în aprilie. Exporturile par să slăbească mai puternic decât comenzile interne. Indicatorii sunt mai slabi, iar în primele patru luni din 2019 cererea la export a fost uşor mai scăzută decât în perioada similară de anul trecut. Importurile de materii prime s-au redus mai puţin faţă de luna precedentă, 54 în aprilie faţă de 55 în martie, în schimb au scăzut puternic la 52 de puncte în primele patru luni faţă de 59 în perioada ianuarie-aprilie 2018”, se arată într-un comunicat de presă al SNSPA.

Întrucât Barometrul măsoară importurile de materii prime, scăderea drastică se explică prin instabilitatea comenzilor, slăbirea exportului şi creşterea preţurilor la energie şi la alte materii prime.

Numărul angajaţilor s-a contractat la 48 de puncte faţă de 51 în martie. Contracţia rapidă de la o lună la alta arată sensibilitatea masei salariale la oscilaţiile cererii din industrie, susţin realizatorii studiului.

Conform Barometrului, costurile de producţie au scăzut la 68 de puncte faţă de 70 în martie, pe fondul reducerii volumului de producţie, însă preţurile de producţie rămân ridicate şi vor continua să afecteze preţurile de desfacere. Preţurile încasate de firme pentru produsele lor au scăzut uşor, de la 62 de puncte în ianuarie, 58 în februarie, 59 în martie şi 57 în aprilie. Scăderea se explică în special prin reducerea şi instabilitatea cererii.

“Managerii devin treptat tot mai puţin optimişti. În ianuarie, Indicatorul sintetic de încredere în viitor avea 70 de puncte. În aprilie a ajuns la 63. Scăderea aşteptărilor de la o lună la alta semnalează că managerii nu cred în posibilitatea unor redresări pe termen scurt şi mediu”, se spune în studiu.

Barometrul prezintă activitatea din industrie în luna aprilie 2019. Acesta este realizat de IRSOP & SNSPA Facultatea de Management pe un eşantion de 300 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste nouă angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie. Datele au fost culese prin interviuri directe cu managerii firmelor în intervalul 28 – 30 mai 2019.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site utilizează fisiere cookie. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea acestui tip de fisiere. Mai multe informatii pot fi consultate prin accesarea POLITICI DE CONFIDENȚIALITATE