Companii Stiri

Creștere a portofoliului CTP de 15,3% și 10.000.000 mp până în 2023

12 feb. 2021 3 min

Creștere a portofoliului CTP de 15,3% și 10.000.000 mp până în 2023

Reading Time: 3 minute

CTP anunță o creștere anuală a portofoliului său de peste 15% și un venit anual rezultat din închirierea spațiilor de 344 milioane de euro la finalul lui 2020.

Cu un portofoliu de 6,3 milioane mp și alți 740.000 mp în construcție, CTP își întărește poziția de lider în dezvoltarea și deținerea de proprietăți logistice în Cehia, România și Serbia, și anunță, în același timp, expansiunea în Austria, Polonia și Bulgaria.

„Anul trecut a fost unul din cei mai buni pentru CTP din perspectivă de business. În ciuda contextului pandemic, am reușit să creștem în mod semnificativ. CTP are, în prezent, 22 de ani de creștere organică neîntreruptă și profitabilă, iar portofoliul nostru va depăși 7 milioane mp până la finalul lui 2021, urmând ca, în 2023, să ajungă la 10 milioane mp,” a spus Remos Vos, CEO CTP.

Rezultatele CTP în 2020

S-au bazat pe creșterea continuă a sectorului e-commerce, care s-a dezvoltat într-un ritm rapid ca urmare a schimbărilor produse de pandemie. În acest context favorabil, CTP deține acum capacitatea de a construi noi spații logistice care să răspundă nevoilor pieței și se bazează, pentru aceasta, pe un potențial de a dezvolta și a închiria 5,4 milioane mp de suprafață închiriabilă în principalele țări din CEE.

Peste 65% din proprietățile disponibile se află în parcurile deja existente ce oferă oportunități de dezvoltare profitabile și cu risc scăzut pentru CTP în anii ce vor urma. Peste 82% din proprietăți se află în capitalele orașelor din regiunea CEE sau în orașele mari, în accord cu strategia pe termen de dezvoltare a companiei.

La finalul lui 2020, peste 740.000 mp se aflau în faza de construcție, urmând să fie finalizați în 2021. Dintre aceștia, 63% erau deja închiriați clienților existenți, dar și celor noi din portofoliul CTP.

Compania va aloca 235 milioane de euro pentru finalizarea construcțiilor planificate în 2021. La sfârșitul anului 2020, bugetul CTP pentru finanțarea acestor construcții se afla peste pragul necesar finalizării acestora.

„Peste 80% din noile tranzacții pe care le încheiem provin din baza noastră de clienți. În acest moment, ne bucurăm de o perioadă medie de 6 ani pentru fiecare contract încheiat. Ne extindem în mod continuu suprafața totală închiriabilă, în mare parte, pentru a răspunde nevoilor de extindere ale clienților noștri, fie în cadrul aceluiași parc, fie într-o altă regiune,” explică Richard Wilkinson, CFO CTP. “În orice zonă s-ar extinde clienții noștri, ei vor beneficia de scalabilitatea rețelei noastre, ceea ce le oferă posibilitatea să își extindă businessul în parcurile care le îndeplinesc nevoile la cel mai înalt standard, știind că se pot baza oricând pe noi.”

În 2020, CTP și-a crescut cota de piață în cadrul celor cinci piețe principale din regiunea CEE – Cehia, Slovacia, Ungaria, România și Serbia, consolidându-și poziția de lider din punct de vedere al suprafeței închiriabile.

Tranzacții strategice

Compania a încheiat recent un parteneriat cu dezvoltatorul local MDC² din Polonia, unde CTP își propune să își dezvolte un portofoliu de parcuri logistice full-service la cele mai înalte standarde de calitate, cu o suprafață totală de 1,75 millioane mp, până la finalul lui 2025.

Construcția primelor trei proiecte va începe în primul trimestru al lui 2021 în regiunile Varșovia și Katowice ca urmare a unei investiții totale de aproximativ 200 milioane de euro doar pentru anul acesta. Parteneriatul cu o echipă alcătuită din profesioniști la nivel local, care cunosc foarte bine piața, va ajuta CTP să își consolideze rapid poziția pe piața logistică din regiunea CEE.

Cea de-a doua tranzacție strategică are loc în Austria, unde CTP a achiziționat terenuri în mai multe părți din jurul Vienei, iar primele activități de dezvoltare vor începe pe parcursul acestui an.

Pentru a-și continua planurile de expansiune, CTP va folosi, pe lângă profitul reținut din activitatea sa, și finanțarea obținută prin intermediul emisiunilor de obligațiuni verzi. Primele două obligațiuni au fost emise în lunile octombrie și noiembrie ale anului trecut, cumulând, în total, peste 1 miliard de euro. Aceasta a fost cea mai mare obligațiune emisă de o companie dezvoltatoare de parcuri logistice din istorie și a atras interes semnificativ în rândul investitorilor, tranzacțiile fiind în desfășurare și în prezent.

CTP a emis obligațiunile verzi ca urmare a angajamentului său din 2019 de a-și certifica întreg portofoliul de spații logistice și industriale la cele mai înalte standarde BREEAM, cel mai recunoscut sistem de validare care se concentrează pe sustenabilitatea și eficiența energetică a proprietăților comerciale.

În ianuarie 2021, compania a obținut cu succes certificarea întregului portofoliu: 292 de clădiri finalizate în peste 100 de locații din șase țări au oținut calificativul In-Use “Very Good” sau “Excellent”. CTP este recunoscut pe scară largă ca lider în materie de sustenabilitate în sectorul logistic din Europa.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: