Companii Finanțe Stiri

Insolvențele cresc în 4 din 5 țări în 2020

10 feb. 2020 3 min

Insolvențele cresc în 4 din 5 țări în 2020

Reading Time: 3 minute

Insolvențele în afaceri vor crește în 4 din 5 țări în 2020, potrivit indicelui Euler Hermes Global Insolvency, indice care acoperă 44 de țări, reprezentând 87% din PIB-ul global.

Trendul ascendent al insolvențelor a continuat în 2019 pentru al treilea an consecutiv, cu un plus de 9% de la an la an, în 2020 eșecurile în afaceri preconizându-se a crește cu 6%. Insolvențele comerciale au crescut din pricina unei creșteri prelungite în China (+ 20%) și, într-o măsură mai mică, din cauza unei inversări a tendinței în Europa de Vest (+ 2%) și America de Nord (+ 3%).

La nivel global, falimentele sunt pe un trend ascendent, ceea ce va conduce către riscuri la exporturi mult mai mari. Pe parcursul anului 2020 contribuitorul principal la creșterea insolvențelor va fi Asia, în timp ce Europa de Vest va înregistra o creștere în mai toate țările. SUA și Canada au arătat creșteri pentru prima dată în mulți ani în 2019 și se așteaptă o creștere de 4%, respectiv 5% în anul 2020.

Insolvențele în România

“În România, ne așteptăm ca panta descendentă a insolvențelor din ultimii doi ani (-21,5% în 2019 /-8,8% în 2018) să-și modifice sensul. Încetinirea creșterii economice în tandem cu cea manifestată la nivel global și accentuarea dezechilibrelor la nivelul deficitului de cont curent și al deficitului bugetar reprezintă motive de îngrijorare la nivel macroeconomic.

De asemenea, în plan microeconomic constatăm o creștere a numărului de incidente de neplată la decontarea instrumentelor de plată. Aceasta trebuie coroborată cu o lărgire a termenelor de încasare raportată ori confirmată de companii din diverse sectoare mai ales în cel farmaceutic, distribuție cu precădere non-alimentar, construcții și sectoarele aferente – metale, materiale de construcții, agricultură.

În tot mai multe domenii observăm o subțiere generalizată a marjelor de profit fie din motivații de menținere ori creștere a volumelor, fie din creșterea costurilor fixe.

Într-adevăr, nu trebuie neglijat impactul asupra performanței companiilor a unor factori independenți de decidenții interni, cum ar fi măsuri administrative sau reglementari ale Statului în domenii precum cel farmaceutic sau construcții, dar și perturbările induse de factori externi.

Departe de a se fi încheiat, procesul de adaptare a afacerilor europene la realitățile Brexit-ului s-a atenuat ca și percepție la nivelul companiilor. Cu impact major rămâne războiul comercial între Statele Unite și China, care afectează întreg comerțul mondial.

Nu în ultimul rând, recenta răspândire a coronavirusului și măsurile extraordinare luate de combatere a expansiunii acestuia la scară largă deja tind să afecteze nu doar economia chineză, ci și industriile conexe din alte țări. În cazul României, impactul ar putea fi semnificativ în planul sectoarelor net importatoare de tehnologie și produse folosite ca materie primă sau subansamble din China pentru produse finite sub marca proprie comerzializate pe teritoriul țării noastre. Sistarea producției unor astfel de subansamble ar veni în principal din cauza restricțiilor de circulație a mărfurilor la extern.

Cu toate acestea, deși preconizăm o extindere a numărului de insolvențe, cel puțin pentru 2020  estimăm o creștere de doar 3%. Produsul intern brut, deși într-un ritm mai lent s-ar înscrie pe o pantă ascendentă, iar rata creditelor neperformante a continuat să se îmbunătățească în mod constant în anii post-criză. Nu neglijăm nici impactul pozitiv asupra veniturilor al unui an încărcat electoral, experiențele anterioare sugerând măsuri pro-ciclice de stimulare a economiei”, a declarat Mihai Alexandru Chipirliu, Head of Risk Analysis, Euler Hermes România.

Incertitudini politice și sociale

În 2020, deși politicile monetare ar putea rămâne favorabile, acestea nu ar fi suficiente pentru a contrabalansa cererea mai mică, competiția la nivelul prețurilor și creșterea costurilor de producție, îndeosebi a salariilor.

Riscurile la export, în creștere aproape peste tot

Insolvențele ar urma să crească din nou cu + 6% la nivel global anul acesta pentru a patra oară la rând, Asia având în continuare contribuția principală (+ 8% an/an) în special din cauza Chinei (+10%) și Indiei (+11%). În Europa de Vest, creșterea economică va rămâne sub pragul istoric, care stabilizează de obicei numărul de insolvențe (+ 1,7%), ceea ce duce la o creștere în majoritatea țărilor. Per ansamblu, patru din cinci țări vor înregistra o creștere a insolvențelor în 2020, cu Brazilia (-3% an/an) și Franța (0%) ca excepții principale.

Foto:  © Elnur | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: