fbpx
Antreprenori Companii Lifestyle Stiri

Investiție de 91.000 euro pentru un nou restaurant grecesc ”Hercule”4 min

03/09/2019 3 min read

Investiție de 91.000 euro pentru un nou restaurant grecesc ”Hercule”4 min

Reading Time: 3 minute

Ștefan Mandachi, omul de afaceri care a fondat lanțul de restaurante grecești de tip fast food, Hercule, deschide o nouă unitate în urma unei investiții de 91.000 euro. Precum toate restaurantele din această rețea, unitatea va avea specific de tavernă grecească, conceptul fiind însă ușor schimbat și adaptat amplasării într-un hotel de patru stele.

Este cel de-al patrulea restaurant din lanțul Hercule, prezent de patru ani pe piață și va fi inaugurat în incinta Mandachi Hotel&Spa, din municipiul Suceava. Restaurantul va fi deschis în perioada imediat următoare, în regim de franciză, în parteneriat francizat- francizor și va dispune de un meniu diversificat. Taxa de franciză se ridică la 7.500 euro, iar redevența este zero.

În prezent, lanțul de restaurante numără trei unități: un restaurant situat în centrul comercial Aurora Shopping Mall din Buzău, și alte două restaurant stradale, în Reșița și Vaslui.

Unitatea se întinde pe o suprafață de 60 metri pătrați, luând locul restaurantului cu specific italienesc Don Stefano, care a fost închis de curând din pricina lipsei personalului calificat.

”Această inaugurare vine pe fondul unei decizii grele, dar necesare, pe care am fost nevoit să o iau, aceea de a închide restaurantul Don Stefano, pentru că m-am confruntat cu o problemă frecventă pe piața locală a serviciilor de lux: lipsa personalului suficient de bine calificat. Este dificil să găsești bucătari și ospătari pentru acest tip de restaurante chiar și în București, nu doar în orașele de provincie. Un alt inconvenient este salarizarea, care trebuie să fie pe măsură, și unde intervin impozitele foarte mari pe care trebuie să le suporte angajatorul, ceea ce face grea supraviețuirea unui antreprenor pe această piață. Așadar, pe de o parte te confrunți cu lipsa forței de muncă, iar pe de alta cu un sistem de taxare a salariului net care ajunge la 72%”, explică Ștefan Mandachi, fondatorul rețelei Hercule și al Mandachi Hotel&Spa.

De obicei, costul deschiderii unui restaurant Hercule pornește de la 48.500 euro, fără TVA și taxa de franciză. În cazul restaurantului ce urmează a fi inaugurat în singurul hotel de patru stele din oraș, investiția a fost mai mare.

Hercule va avea o echipă de 12 angajați și, deși își va păstra caracterul grecesc și o mare parte din meniul oferit în celelalte unități , va avea și preparate noi, cum sunt pastele cu fructe de mare, brânza feta la grătar și saganaki, aperitivele grecești pregătite în tigaie. Acestea completează diversele tipuri de gyros, souvlaki, salată cu brânză Halloumi, toate asezonate cu sosuri din legume cultivate natural și sos tzatziki. Până la finalul anului 2019 se estimează că lanțul de restaurante va ajunge la 48 de angajați.

”În momentul de față, România are un deficit major de personal pe piața HoReCa, pe segmentul de patru și cinci stele. În cazul Hercule este mai ușor, pentru că instruirea angajaților, pe care o facem noi, indiferent de experiența prealabilă pe care o au, durează două săptămâni. Cred că posibile soluții pentru această situațiear fi reducerea impozitelor și o politică solidă în ceea ce privește strategiile de retenție a personalului, în care să beneficiem de sprijinul statului. Primul pas, din punctul meu de vedere, ar fi organizarea unor întâlniri de consultare între instituțiile statului și mediul privat”, a continuat Ștefan Mandachi. fondatorul rețelei Hercule și al Mandachi Hotel&Spa.

Lanțul Hercule a înregistrat o cifră de afaceri de 1,14 milioane euro la finalul anului 2018, iar până la sfârșitul anului 2019 este estimată o cifră de afaceri de 2 milioane euro.

Mandachi Hotel&Spa este un proiect de tip franciză dezvoltat de către compania SC California Holding SRL, care operează numeroase afaceri precum Magnificus Plaza, rețea de săli de evenimente, Spartan, cel mai mare lanț de restaurante din țară pe bază de carne rotisată, Hercule, cea mai cunoscută rețea de restaurante de tip tavernă grecească în sistem de franciză, Baba Cloanța, prima franciză din România care comercializează burgeri copți pe plită.

Din platforma francizelacheie, fondată de Ștefan Mandachi, mai  face parte și Erichman, magazin de materiale de construcții, finisaje și amenajări, cu o vechime de 20 de ani pe piață.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *