Business Companii Finanțe Stiri

Investiții de 410 milioane euro în proiecte imobiliare românești

19 aug. 2019 2 min

Investiții de 410 milioane euro în proiecte imobiliare românești

Reading Time: 2 minute

Primul semestru al anului în curs a fost marcat de un volum investițional care a urcat până la aproape 410 milioane euro, înregistrând o creștere cu 6% față de aceeași perioadă a anului trecut, când pe piața locală s-au investit 386 milioane euro, potrivit estimărilor realizate de  Cushman & Wakefield Echinox.

În termeni de regiune, la nivelul Europei Centrale și de Est, piața locală a atras aproape 10% din volumul investițiilor totale, reprezentând 4,1 miliarde euro consemnate în Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria.

Pe primul loc s-a situat Republica Cehă cu 1,9 miliarde euro și o cotă de 45%. În clasament a fost urmată de Polonia, care a înregistrat un volum investițional de aproximativ 1,3 miliarde euro, cu o cotă de piață de 31% și de România, care s-a poziționat pe locul trei, peste Ungaria cu 7%, Slovacia cu 5% și Bulgaria cu 2%.

Pe piața românească, cel mai activ sector a fost cel de office, cu o pondere majoritară de 53% din volumul total, urmat de sectorul de retail cu 28% și sectorul de spații industriale și logistice care a avut o pondere de 18% din total.

Capitala a atras 40% din totalul investițiilor imobiliare din România, fiind urmată de Cluj-Napoca, cu 32%, restul tranzacțiilor înregistrându-se în mai multe orașe.

”Cu privire la activitatea din prima jumătate a anului, un factor care a influențat negativ volumul investițional a fost reticența băncilor de a finanța achizițiile din cauza incertitudinilor provocate de măsurile fiscale anunțate de guvern la sfârșitul anului trecut. Ulterior, Guvernul a reanalizat și a revizuit măsurile, astfel că impactul asupra sistemului bancar a fost mult mai redus decât se estima inițial, lucru ce a deblocat creditarea segmentului corporate. Astfel, anticipăm că volumul investițional din acest an va depăși substanțial nivelul de 1 miliard euroˮ, a declarat Tim Wilkinson, Partner, Capital Markets, Cushman & Wakefield Echinox.

Dedeman a încheiat una dintre cele mai importante tranzacții din punct de vedere valoric, lanțul de hypermarketuri achiziționând, de la NEPI Rockcastle și Mulberry Development, proiectul de birouri The Office din Cluj-Napoca, cu o suprafață închiriabilă de 63.000 metri pătraţi, pentru suma de 130 de milioane euro. Totodată, prin achiziția proiectului The Bridge, Dedeman realizase și cea mai mare tranzacție de pe piață locală din 2018.

O altă tranzacție de menționat a fost cea referitoare la Oregon Park C din zona Floreasca- Barbu Văcărescu, ultima clădire a proiectului Oregon Park care a fost vândută de Portland Trust către Lion’s Head Investments pentru o sumă aproximativă de 60 de milioane euro.

În segmentul industrial, cea mai importantă tranzacție a fost achiziționarea proiectului A1 Logistic Park de la km 13 al autostrăzii A1 de către CTP, pentru aproape 40 de milioane euro.

Cushman & Wakefield Echinox estimează că, pe lângă tranzacțiile cu spații de birouri și industriale, vom asista la un trend crescător în segmentul hotelier.

Foto: © Fantasista | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: