Companii Stiri

Investiții record pe piața berii în 2019

17 apr. 2020 2 min

Investiții record pe piața berii în 2019

Reading Time: 2 minute

Producătorii români de bere au investit, anul trecut, 96,3 milioane de euro, în creștere cu 22 de milioane de euro față de 2018

Eforturile investițilonale ale membrilor Berarii României au atins un nivel record în 2019, acestea ridicându-se la 96,3 milioane de euro, cu 22 de milioane de euro mai mult decât în 2018. Mai mult, investițiile cumulate ale membrilor Asociației în ultimii 16 ani, au atins 1,62 de miliarde de euro. De asemenea, anul trecut s-a înregistrat și o creștere a numărului de producători de bere locali: de la 56 de producători de bere câți erau în România în 2018, numărul acestora a urcat de-a lungul anului trecut la 68.

„Sectorul de bere continuă să aibă o contribuție semnificativă la economia și societatea din România. Chiar și în condițiile unei stagnări în volum a pieței, industria berii asigură, direct și indirect, un număr important de locuri de muncă și generează creștere prin angajamentul său pe termen lung de a investi la nivel local și de a consolida o industrie responsabilă. Traversăm o perioadă plină de provocări în contextul pandemiei COVID-19. Mai mult ca oricând, Asociația își propune să continue impactul pozitiv al sectorului de bere în România. Toți trebuie să fim responsabili, să demonstrăm solidaritate, pentru a trece peste această perioadă cât mai repede și să ne putem bucura de momente alături de cei dragi, cât mai curând”, a declarat Dan Robinson, Președintele Asociației Berarii României.

Producția de bere reprezintă un stimul real pentru economia României. Datorită caracterului său profund național, definit de producția locală în proporție de cca. 97% și 50% ingrediente provenite din agricultura României, sectorul berii are o influență semnificativă în primul rând asupra gradului de ocupare a forței de muncă, prin crearea, la nivelul întregii țări, direct și indirect, a aproape 61.000 locuri de muncă pentru români, contribuind astfel la asigurarea traiului zilnic a familiilor acestora.

De-a lungul ultimilor ani, fabricile de bere au fost retehnologizate la standarde europene – peste 1,5 miliarde de euro au fost investiţi în modernizarea capacităţilor de producţie. Cele mai multe investiții au fost direcționate către dezvoltarea durabilă a sectorului, în sensul eficientizării consumului de apă în producţia de bere, al creșterii eficienței energetice, inclusiv prin utilizarea de energie din surse regenerabile, sau în reducerea amprentei de CO2.

„Preferința românilor pentru mixurile de bere și berile aromatizate este în creștere, urmând de altfel și tendința europeană de consum. Deși cu o pondere mică din piață, acest segment a înregistrat anul trecut o creștere record în România, de 32,5% față de anul anterior. Aceasta confirmă preferințele tot mai variate ale românilor în materie de bere și dorința lor de a experimenta gusturi noi, speciale”, a adăugat Julia Leferman, Director general Asociația Berarii României.

Foto: © Marilyn Gould | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: