Antreprenori by eMAG Stiri

Ioan Popa, Transavia: o companie care ia credit pentru productie se naste moarta

10 nov. 2014 < 1 min

Ioan Popa, Transavia: o companie care ia credit pentru productie se naste moarta

Reading Time: < 1 minut

Ioan Popa, fondatorul Transavia, este de parere ca in momentul de fata mediul de business este dominat de paradoxul companiilor supraindatorate, care in acelasi timp sunt si decapitalizate. Potrivit lui Popa, cea mai plauzibila explicatie pentru acest fenomen consta in directionarea fondurilor catre consum sau catre finantarea activitatii de productie.

”Am avut succes cu business-ul meu pentru ca niciodata in 24 de ani nu am luat niciun leu credit pentru activitatea de productie, ci doar pentru dezvoltare”, explica el. Potrivit antrenrenorului, procesul de productie trebuie finantat din resurse proprii, in timp ce creditele de la institutiile financiare trebuie dirijate doar spre dezvoltarea companiei. ”Cine isi face investitiile si activitatea de productie pe credite, e nascut mort. Cuantumul profitului nu e suficient de mare pentru a le acoperi pe toate”, e de părere el.

Daca dupa 2009, bancile au avut o reticenta privind acordarea de finantare, Andrei Dudoiu, Director General Adjunct la divizia de Companii a Bancii Transilvania, anticipeaza o crestere a competitiei intre institutiile de credit in 2015, fara a comite aceleasi erori de dinainte de criza.

”Dupa o perioada anosta, in care multe banci au marcat pierderi, cred ca in 2015 actionarii solicita revenirea pe profit. Bancile nu pot obtine acest profit stand pe muntele de lichiditati. Cred cred ca se va inteti competitivitatea pe segmentul creditarii. Oamenii tind sa aiba o memorie scurta, unele comportamente se repeta cu cele din 2007, dar incercam sa pastram coerenta si sa fim atenti”, explica Dudoiu.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: