Stiri Good News

440 de voluntari au dat viață unei noi păduri urbane, pe o suprafață de 6.000 mp

27 mart. 2024 2 min

440 de voluntari au dat viață unei noi păduri urbane, pe o suprafață de 6.000 mp

Reading Time: 2 minute

Sâmbătă, 440 de voluntari și-au unit forțele pentru a da viață unei noi păduri urbane, pe o suprafață de 6.000 mp, la Ploiești, la Grădina Botanică Bucov. 12.300 de puieți din 8 specii diferite, stejar, frasin, fag, paltin, arțar, gorun, jugastru și tei, au fost plantați de voluntari de toate vârstele, dornici să construiască un oraș mai verde.

Acțiunea de plantare a fost organizată de Asociația Act for Tomorrow, în cadrul programului „România plantează pentru mâine”, cea mai mare inițiativă privată de plantare din România, inițiată de OMV Petrom, fiind totodată partedin programul Ploiești Capitala Tineretului 2024. Evenimentul s-a bucurat de sprijinul Consiliului Județean Prahova, al Fundației Județene pentru Tineret Prahova și al Asociației Eurospirit.

În cadrul evenimentului au participat sute de voluntari ploieșteni, tineri și adulți, care își doresc un oraș mai verde, precum și angajați din companiile partenere: OMV Petrom, Autonom și Magazia lui Costică.

Grădina Botanică este un loc de învățare despre importanța biodiversității, un centru de cunoaștere și educație ecologică. Organizatorii au ales să planteze în acest spațiu nu doar pentru a îmbogăți frumusețea naturală a Grădinii Botanice, ci și pentru că își doresc să încurajeze conexiunea oamenilor cu natura din orașe și să educe participanții asupra importanței protejării mediului și a conservării ecosistemelor naturale.

Organizatorii speră ca acesta să fie începutul unei serii de activități de plantare și voluntariat desfășurate în cadrul Grădinii Botanice, instituție care dispune de o suprafață generoasă care poate fi amenajată și transformată într-o zonă de recreere și petrecere a timpului liber. Pădurea urbană plantată sâmbătă reprezintă un prim element în amenajarea acestei zone, organizatorii sperând să poată acționa pentru realizarea acestui demers în următorul an.

Pădurile urbane sunt o soluție ideală de infrastructură verde în orașele cu spații verzi limitate. Beneficiile unei păduri urbane includ îmbunătățirea calității aerului, reducerea temperaturilor, absorbția zgomotului, creșterea biodiversității și promovarea conservării apei și a solului. Mai mult, studiile au arătat că accesul la astfel de spații verzi poate avea un impact pozitiv asupra sănătății locuitorilor din mediul urban, prin stimularea activităților fizice în aer liber și reducerea stresului, contribuind totodată la stimularea coeziunii sociale în comunități.

„Ne bucurăm că am putut găsi la Ploiești o comunitate dornică de schimbare și parteneri de nădejde, atât în sectorul public, cât și în cel nonguvernamental, care ne-au sprijinit să transformăm acest proiect în realitate. Apreciem faptul că tema protejării mediului reprezintă o prioritate în cadrul Programului Ploiești Capitală Tineretului 2024. Spațiul plantat, în cadrul Grădinii Botanice Bucov, este unul deosebit. Am ales să plantăm aici nu doar pentru a aduce un plus de frumusețe naturală, ci și pentru a sublinia legătura esențială dintre oameni și natura din orașe, în puținele locuri verzi unde reușește să „învingă” urbanizarea accelerată. Credem că natura ar trebui să cucerească mai mult teritoriu în orașele României. În următoarea perioadă, prin programul #RomaniaPlanteaza, finanțat de OMV Petrom, vom continua să construim o lume în care natura să fie ,,la ea acasă”, în mijlocul comunităților noastre”, a declarat Andrei Coșuleanu, Președintele Asociației Act for Tomorrow.

Array

Articole pe aceeași temă: