Management Stiri

IT-iștii români au cele mai mici salarii din regiune

23 iul. 2019 2 min

IT-iștii români au cele mai mici salarii din regiune

Reading Time: 2 minute

Cu un salariu mediu net de 800 de euro pe lună, angajații români din domeniul IT au cele mai mici salarii din regiune

Clasamentul celor mai mari salarii din regiune este condus de angajații din IT estonieni, care au un câștig lunar mediu de 1.570 de euro, potrivit comparatorului salarial Paylab, lansat în România de portalul de recrutare eJobs. Aceștia sunt urmați de salariații din Slovenia (cu un salariu mediu lunar de 1.341 de euro), de cei din Cehia (cu 1.289 de euro) și cei din Slovacia (care câștigă în medie 1.159 de euro).

„IT-ul este, fără îndoială, unul dintre cele mai fierbinți domenii ale ultimilor ani. Nu doar din perspectiva numărului tot mai mare de opțiuni pe care le au candidații, ci și datorită faptului că IT-iștii au devenit și cel mai bine plătiți angajați din România, depășind domenii care în mod tradițional erau recunoscute pentru salariile mari pe care le ofereau. Mă refer aici la banking, avocatură sau servicii financiare. Cu toate acestea, IT-iștii români câștigă mai puțin decât colegii lor din alte țări din regiune, diferențele fiind, în unele cazuri de la simplu la dublu, cum este cazul Estoniei, spre exemplu, unde salariul mediu net al unui IT-ist este de 1.567 de euro”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

 Salarii mai mici de 1.000 de euro mai au specialiștii din Croația (990 de euro) și cei din Serbia (816 euro). La un nivel foarte apropiat se află Ungaria, cu o medie netă raportată la 1.010 euro, pe lună.

„Interesant este faptul că Bulgaria ne depășește sensibil, cu un salariu mediu net de 1.027 de euro pentru industria IT, în condițiile în care, în general, aceasta era una dintre puținele țări cu salarii mai mici decât ale noaste”, adaugă Bogdan Badea.

Numărul tot mai mare de joburi în IT, perspectivele de avansare rapidă, dar și pachetele salariale și extrasalariale sunt principalele motive pentru care acest domeniu a intrat, în ultimii doi ani pe primele locuri în topul celor care strâng, de la lună la lună, cel mai mare număr de aplicații din partea candidaților. Astfel, în prima jumătate a anului au fost înregistrate peste 500.000 de aplicări pentru joburile din IT.

Foto: © Pavel Kudryavtsev | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: