Finanțe Stiri

Italia închide băncile Veneto și Banco Popolare di Vicenza

26/06/2017 2 min read

Italia închide băncile Veneto și Banco Popolare di Vicenza

Reading Time: 2 minute
© Teodororoianu | Dreamstime.com – Banca Italo Romena

Comisia Europeană (CE) a anunțat duminică seară că autorizează ajutorul în valoare de 17 miliarde de euro acordat de statul italian „pentru a facilita lichidarea” a două bănci regionale aflate în dificultate – Veneto Banca și Banca Popolare di Vincenza.

„Comisia Europeană a aprobat, în cadrul regulilor UE, măsurile italiene pentru a facilita lichidarea” unor instituții bancare ce va fi realizată „conform legilor naționale de insolvabilitate”, a scris Bruxelles-ul într-un comunicat de presă.

Procedura de lichidare presupune preluarea activelor bune ale Veneto Banca și Banca Popolare di Vincenza de către Intesa Sanpaolo. “Depozitele sunt protejate în întregime”, precizează CE, în comunicat.

Procedura include sprijinul statului pentru Intesa Sanpaolo pentru cumpărarea celor doua banci pentru suma simbolică de 1 euro. Guvernul italian adoptase anterior un decret pentru a salva cele două bănci, anunțând că este pregătit pentru un sprijin de până la 17 miliarde de euro.

„Totalul resurselor ar putea atinge 17 miliarde de euro, dar statul va cheltui imediat cu puțin peste cinci miliarde de euro”, a explicat presei ministrul italian al economiei și finanțelor, Pier Carlo Padoan, la finalul unei ședințe de guvern, citat de AFP.

Veneto Banca România, preluată de Intesa Sanpaolo

Veneto Banca este prezentă și în România. Începand cu 26 mai 2014, Banca Italo Romena a devenit Veneto Banca, urmare a fuziunii prin absorbție a acesteia de către banca-mamă Veneto Banca. Prin aceasta operațiune, Veneto Banca și-a desfășurat activitatea pe piața românească în mod direct prin Sucursala București ce numara o rețea de 21 de agenții în București și în cele mai importante orașe din țară.

Sucursala Veneto Banca din România avea la finalul lui 2015 active de aproape 5 miliarde lei.

Intesa Sanpaolo a anunțat astăzi că a preluat și rețeaua de 900 de unități ale Veneto Banca din Italia dar și cele 60 de unități din afara țării, inclusiv pe cele din România.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole pe aceeași temă