Analize Business Companii Stiri Tech

Jocurile video, noua capcană pentru atacuri cybernetice

17 iun. 2020 2 min

Jocurile video, noua capcană pentru atacuri cybernetice

Reading Time: 2 minute

În această primăvară, milioane de oameni din întreaga lume au fost nevoiți să stea acasă, întrucât majoritatea țărilor au adoptat diferite măsuri de auto-izolare și de restricționare a circulației. Aflându-se acasă și având mai mult timp liber ca niciodată, mulți oameni s-au orientat către formele de divertisment online disponibile, inclusiv jocurile video. Începând din luna martie, numărul total de utilizatori Steam (cea mai populară platformă online de jocuri video, comunitate și magazin) a crescut semnificativ, platforma atingând un nou record de utilizatorii activi și de concurenți, la sfârșitul lunii martie.

În aceste condiții, atacatorii cibernetici au exploatat popularitatea crescută a jocurilor video, astfel că numărul zilnic de încercări blocate de a direcționa utilizatorii Kaspersky către site-uri periculoase care exploatează jocurile video a crescut cu 54% față de ianuarie 2020. În plus, în luna aprilie, numărul de
încercări blocate de a direcționa utilizatorii către pagini de phishing, pentru una dintre cele mai populare platforme de jocuri video, a crescut cu 40% față de februarie 2020.

De multe ori, utilizatorii au fost ademeniți cu promisiuni atractive, cum ar fi versiuni gratuite ale jocurilor populare, actualizări și extensii sau modalități de a trișa. Dar dacă utilizatorii dădeau click pe aceste link-uri, riscau să descarce programe periculoase, de la malware care fură parole, până la ransomware și miners, un software care minează pe ascuns criptomonede de pe PC-ul victimei.

“Acum că mulți jucători au început să folosească aceleași dispozitive pe care le folosesc pentru a intra pe rețelele corporative și pentru a juca jocuri video, ar trebui să existe niște măsuri suplimentare de precauție: acțiunile riscante nu fac ca numai datele sau fondurile personale să ajungă pe mâini greșite, ci și resursele companiilor angajatoare. Când lucrați de acasă, încercați pe cât posibil să evitați folosirea dispozitivelor personale pentru a intra pe rețele corporative și vice-versa”, a declarat Maria Namestnikova, security expert la Kaspersky.

Jocul cel mai des folosit de infractori a fost Minecraft (foto), unul dintre cele mai populare jocuri video create vreodată. Numele său a fost folosit în peste 130.000 de atacuri web. Alte jocuri video populare folosite ca momeală au fost Counter Strike: Global Offensive și The Witcher 3. Mai mult, potrivit statisticilor din sistemul anti-phishing al Kaspersky, comparativ cu luna februarie, numărul de redirecționări blocate către pagini de phishing care conțineau cuvântul “Steam” a crescut cu 40% în aprilie.

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: