Analize

Jocurile video, noua capcană pentru atacuri cybernetice

Reading Time: 2 minute

În această primăvară, milioane de oameni din întreaga lume au fost nevoiți să stea acasă, întrucât majoritatea țărilor au adoptat diferite măsuri de auto-izolare și de restricționare a circulației. Aflându-se acasă și având mai mult timp liber ca niciodată, mulți oameni s-au orientat către formele de divertisment online disponibile, inclusiv jocurile video. Începând din luna martie, numărul total de utilizatori Steam (cea mai populară platformă online de jocuri video, comunitate și magazin) a crescut semnificativ, platforma atingând un nou record de utilizatorii activi și de concurenți, la sfârșitul lunii martie.

În aceste condiții, atacatorii cibernetici au exploatat popularitatea crescută a jocurilor video, astfel că numărul zilnic de încercări blocate de a direcționa utilizatorii Kaspersky către site-uri periculoase care exploatează jocurile video a crescut cu 54% față de ianuarie 2020. În plus, în luna aprilie, numărul de
încercări blocate de a direcționa utilizatorii către pagini de phishing, pentru una dintre cele mai populare platforme de jocuri video, a crescut cu 40% față de februarie 2020.

De multe ori, utilizatorii au fost ademeniți cu promisiuni atractive, cum ar fi versiuni gratuite ale jocurilor populare, actualizări și extensii sau modalități de a trișa. Dar dacă utilizatorii dădeau click pe aceste link-uri, riscau să descarce programe periculoase, de la malware care fură parole, până la ransomware și miners, un software care minează pe ascuns criptomonede de pe PC-ul victimei.

“Acum că mulți jucători au început să folosească aceleași dispozitive pe care le folosesc pentru a intra pe rețelele corporative și pentru a juca jocuri video, ar trebui să existe niște măsuri suplimentare de precauție: acțiunile riscante nu fac ca numai datele sau fondurile personale să ajungă pe mâini greșite, ci și resursele companiilor angajatoare. Când lucrați de acasă, încercați pe cât posibil să evitați folosirea dispozitivelor personale pentru a intra pe rețele corporative și vice-versa”, a declarat Maria Namestnikova, security expert la Kaspersky.

Jocul cel mai des folosit de infractori a fost Minecraft (foto), unul dintre cele mai populare jocuri video create vreodată. Numele său a fost folosit în peste 130.000 de atacuri web. Alte jocuri video populare folosite ca momeală au fost Counter Strike: Global Offensive și The Witcher 3. Mai mult, potrivit statisticilor din sistemul anti-phishing al Kaspersky, comparativ cu luna februarie, numărul de redirecționări blocate către pagini de phishing care conțineau cuvântul “Steam” a crescut cu 40% în aprilie.

 

Alex Rădescu

Recent Posts

Record de credite noi pentru persoane fizice la BRD: 2,35 mld. lei în primul trimestru din 2024

În primul trimestri din 2024, venitul net bancar al Grupului BRD a atins o creștere de 5,3% față de aceeași…

2 zile ago

Claudiu Butacu & George Constantin: Sustenabilitatea, dincolo de definiții

Sustenabilitate [substantiv feminin, (numai) singular] – capacitatea de a exista constant. Nu este definiția noastră, ci primul rezultat al unei…

2 zile ago

Schimbare la vârful Tuborg România: Yoav Bar preia funcția de CEO

Tuborg România anunță o schimbare strategică în managementul organizației, prin aducerea lui Yoav Bar la conducerea companiei, în funcția de…

3 zile ago

Profit de 390 mil. lei pentru Raiffeisen Bank România în primul trimestru din 2024

Raiffeisen Bank a înregistrat în primul trimestru din 2024 o creștere de 50% pe segmentul planuri de investiții, pensii private…

3 zile ago

Primul teatru construit de la 0 de comunitate, Grivița 53 mai are nevoie de 500.000 euro

Proiectul născut din crezul artistic al scriitoarei și regizoarei Chris Simion Mercurian prinde tot mai mult contur existențial. După 8…

3 zile ago

Smartphone-urile HUAWEI Pura 70 sunt disponibile la precomandă în România

Noile smartphone-uri HUAWEI Pura 70 Ultra, HUAWEI Pura 70 Pro și HUAWEI Pura 70 sunt disponibile la precomandă în România.…

3 zile ago