Stiri Tech

La consum stam bine: +13% pentru piata electro-IT&C

23 feb. 2016 3 min

La consum stam bine: +13% pentru piata electro-IT&C

Reading Time: 3 minute

Piata bunurilor de folosinta indelungata a insumat 2,3 miliarde euro in 2015, o crestere de aproximativ 13% comparativ cu anul trecut. Ultimul trimestru al lui 2015 s-a incheiat cu o rata de crestere de doua cifre, pana la 863 milioane de euro, potrivit raportului GfK Temax Romania.

tabel TEMAX T4 2016

Cu exceptia foto, toate sectoarele au contribuit la performanta trimestrului IV: telecom (aproape 33%), electrocasnice mari (23%), electrocasnice mici (21%), electronice (aproape 13%), imprimantele, multifunctionalele și consumabilele (8%) si IT (4%).

Telecom

Vanzarile din telecom au crescut cu 33% in T4 2015 fata de acelasi trimestru din 2014, atingand valoarea de 263 de milioane de euro. Piata smartphone a fost cea care a sustinut cresterea, in principal datorita dispozitivelor performante. Produsele premium au castigat teren, in timp ce segmentele mediu si entry au ramas stabile. Accesoriile pentru telefoane mobile, in mod specific castile, au raportat o crestere a cererii.

Electrocasnice mari

Al patrulea trimestru al 2015 a adaugat 171 de milioane de euro la vanzarile anuale de electrocasnice mari. Toate categoriile au contribuit cu rate de crestere de doua cifre la cei +23% fata de anul trecut. Alaturi de principalele sectoare ale pietei, frigidere si masini de spalat, congelatoarele au reprezentat un motor de crestere, in special in ultima luna din an. Campaniile de Black Friday din 2015 au adus vanzari mai mari pentru toate categoriile, odata cu eroziunile de pret.

Electrocasnice mici

Rata de crestere de doua cifre a sectorului de electrocasnice mici din 2015 s-a datorat, in special, ultimului trimestru al anului, atunci cand piata a inregistrat o valoare de 54 de milioane de euro. Cu o singura exceptie, toate categoriile au urmat un trend pozitiv, sase dintre ele avand rate de crestere mai mari de 20%.

Aparatele de ras si de epilat au reprezentat categoria cu cea mai buna performanta. Vanzarile au fost stimulate de produse premium, precum aparatele de indepartat parul cu lumina pulsata (IPL) dar si de indepartat parul pentru barbati.

Electronice

Electronicele au raportat o rata de +13% in ultimul trimestru al 2015. Vanzarile au fost influentate puternic de activitatile promotionale de Black Friday si Craciun. Vanzarile pietei cheie, televizoarele, au continuat tendinta ascendenta, atat in volum cat si in valoare. Produsele UHD cu diagonale mari au fost un puternic motor de crestere pentru sector. Televizoarele cu diagonale de minimum 60 inci au avut o rata de crestere de doua cifre.

Multe dintre categoriile traditionale inca sufera dupa o scadere pe termen lung. Oricum, noi tehnologii cresc cererea, fie daca vorbim despre action cameras, soundbars sau boxe Bluetooth cu andocare.

IT

Piata de IT si-a revenit dupa evolutia din trimestrul trecut. S-au raportat vanzari de 172 de milioane de euro, cu 4% mai mult fata de T4 2014. Tabletele au continuat panta negativa, cu scaderi de doua cifre in valoare. Cererea pentru calculatoarele portabile a crescut, in special pentru produsele cu procesoare performante si placa grafica dedicata. Desktop-urile, monitoarele, dar si categoria de mouse-uri si tastaturi au inregistrat cresteri ale vanzarilor in ultimul trimestru al 2015.

Imprimante, multifunctionale

In ultimul trimestru al 2015, piata a atins valoarea de 20 de milioane de euro – o crestere de 8% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Cea mai mare contributie a venit din categoria multifunctionalelor care au inregistrat rate de crestere de doua cifre, atat pentru echipamentele cu cerneala cat si pentru cele cu laser. Tonerele au pastrat trendul descendent, contribuind negativ la evolutia pietei de consumabile. In general, in 2015, cererea pentru echipamentele hardware a crescut in timp ce consumabilele, in special tonerele, au scazut.

Foto

Piata foto din Romania a inregistrat vanzari de 11 milioane de euro in ultimul trimestru al 2015, o scadere de aproape 7% comparativ cu T4 2014.

Credit foto: © Igor Zakharevich | Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: