Finanțe Stiri

Lipsa reformelor ne indeparteaza de zona euro

17 sept. 2015 2 min

Lipsa reformelor ne indeparteaza de zona euro

Reading Time: 2 minute

La momentul anuntarii sale, 2019 “nu a fost neaparat” o tinta imposibila, dar a devenit nefezabila pentru ca anuntarea ei nu a fost urmata de elaborarea unui plan de actiune, considera viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Bogdan Olteanu.

“Romania trebuie sa asume faptul ca viitorul sau, ca viitorul sau bun este in zona euro”, a declarat Olteanu, la conferinta anuala a Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR).

Viceguvernatorul BNR a catalogat drept neserioasa abordarea intrarii in zona euro a unei economii necompetitive. Dincolo de evidenta faptului ca o asemenea evolutie nu ar fi acceptata de catre eurozona, ea ar fi contrara interesului public, a spus Olteanu.

“Nevoia convergentei reale este stringenta, urmarirea atingerii unui nivel rezonabil de convergenta reala – dealtfel prin acelasi tip de reforme ce vor trebui apoi continuate in interiorul eurozonei – alaturi de pastrarea indicatorilor de convergenta nominala raman obiectivele de politici ale urmatorilor ani. Subliniez: obiective nespectaculoase, dar esentiale, si care nu pot fi inlocuite prin altele mai rapide, mai spectaculoase, mai creative. Nu exista substitut pentru cresterea de productivitate”, a precizat reprezentantul BNR.

In opinia viceguverantorului BNR, “pasii rezonabili” de urmat pentru Romania sunt: evaluarea unui calendar de politici care sa aiba ca obiectiv convergenta reala, integrarea sa intr-un road map si deducerea unui termen realist de trecere la euro.
“2019 nu a fost neaparat, la momentul anuntarii sale, o tinta imposibila; noi am numit-o una foarte ambitioasa, si i-am laudat aptitudinile de ancora pentru politicile publice. 2019 a devenit, tot mai mult, o tinta nefezabila pe masura ce anuntarea ei nu a fost urmata de elaborarea unui plan de actiune si de punerea sa in practica”, a spus Olteanu. Acesta a adaugat ca discutiile publice despre legislatii care sa duca la derapaje bugetare, prin care criteriile de convergenta nominala sa fie si ele incalcate, ne indeparteaza de aderarea la zona euro.

Bogdan Olteanu a aratat proiectul de tara al Romaniei este asumarea modelului economic, social, cultural European, precum si participarea Romaniei la procesul de construire institutionala a Europei.

“Se vorbeste mult despre lipsa unui proiect de tara al Romaniei. Am auzit chiar ciudata idee ca obligatiile asumate prin tratate de catre Romania nu se pot constitui intr-un proiect de tara… pai nu cumva tocmai din acest motiv ne-am asumat sa le indeplinim, pentru ca tineau de proiectul nostru de tara? Nu cred ca e cazul sa cautam foarte departe. Proiectul European al Romaniei nu s-a finalizat nicidecum prin aderarea la Uniunea Europeana”, a spus viceguvernatorul BNR.

 

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: