Finanțe Stiri

Luni, zi de împrumuturi. Finanțele au luat mai mult de 1 miliard de lei de la bănci

1 feb. 2021 < 1 min

Luni, zi de împrumuturi. Finanțele au luat mai mult de 1 miliard de lei de la bănci

Reading Time: < 1 minut

Ministerul Finanţelor a împrumutat, luni, 1,022 miliarde de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 46 de luni, la un randament mediu de 2,06% pe an, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României.

Valoarea nominală a emisiunii de luni a fost de 700 de milioane de lei, iar băncile au subscris peste 1,697 miliarde de lei.

Marţi este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 105 milioane de lei la randamentul stabilit luni pentru obligaţiuni.

Ministerul Finanţelor a planificat, în luna februarie 2021, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,6 miliarde de lei, din care 600 milioane printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi patru miliarde de lei prin şapte emisiuni de obligaţiuni de stat.

La acestea se poate adăuga suma de 600 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma, uşor peste cea programată în ianuarie 2021 (5,115 miliarde lei), va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Conform prospectului publicat în Monitorul Oficial, MF a programat în data de 4 februarie o emisiune de certificate cu discont de 600 milioane de lei, cu scadenţa în 7 februarie 2022.

De asemenea, pe parcursul lunii vor avea loc şapte emisiuni de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de patru miliarde de lei, urmate a doua zi de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni (600 milioane de lei în total), scrie Agerpres.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: