Antreprenori

Mădălina Seghete: O româncă în lumea unicornilor

Reading Time: 4 minute

Branch, un startup din domeniul tehnologiei cofondat de românca Mădălina Seghete împreună cu alți trei antreprenori în Silicon Valley, a primit de curând o nouă finanțare de 300 de milioane de dolari și este acum evaluat la 4 miliarde de dolari.    

Când studia la Stanford BusinessSchool, Mădălina Seghete a lansat, împreună cu alți antreprenori, Kindred Photobook, o aplicație care permitea utilizatorilor să aleagă o serie de fotografii postate de-a lungul timpului pe rețelele de socializare, din care compania făcea un album foto pe care utilizatorii îl primeau ulterior acasă. Una dintre provocările cu care s-au confruntat cei trei antreprenori pe vremea când gestionau Kindred era să înțeleagă cum ajung utilizatorii în aplicația creată de ei, pentru că sistemele de operare au foarte multe filtre.

Aceasta a fost ideea de la care a luat naștere Branch, un startup fondat în urmă cu opt ani în Silicon Valley de Mădălina Seghete, Mike Molinet, Alex Austin și Dimiri Gaskin. Branch este o platformă de deep linking și attribution care se adresează dezvoltatorilor de aplicații și le oferă posibilitatea de a aduna unele date despre utilizatorii lor. Cu ajutorul Branch, dezvoltatorii de aplicații și companiile pot păstra o măsurătoare corectă a tuturor canalelor, atât a celor plătite cât și a celor organice, și pot înțelege cum funcționează aceste canale la unii utilizatori sau cum reacționează alți utilizatori la canalele plătite.

Acesta este motivul pentru care mai bine de 100.000 de companii și dezvoltatori de aplicații folosesc tehnologia creată de startup-ul din Silicon Valley, printre acestea ­numărându-se NBC, Under Armour sau Airbnb. Foarte multe companii care apelează la tehnologia creată de echipa româncei provin din domeniul ospitalității și din industria aeriană, domeniile cel mai puternic lovite de criza de sănătate publică, motiv pentru care provocările nu au întârziat să apară pentru Branch când a început pandemia.

„A fost greu când a început pandemia pentru că nu știam exact ce se va întâmpla. Apoi, lumea a început să folosească tot mai mult telefoanele mobile. La început, mulți cu care vorbeam spuneau că aplicațiile mobile nu contează așa de mult. Acum și-a dat toată lumea seama cât de importantă este aplicația mobilă. Ultimii doi ani au fost foarte buni pentru noi, deși am avut câteva provocări la începutul pandemiei”, spune Mădălina Seghete, Co-Founder și VP Marketing la Branch.

De curând, Branch a fost inclusă în ediția anuală a topului „Technology Fast 500”, realizat de Deloitte, care analizează companiile cu cea mai rapidă creștere din tehnologie, unde a obținut locul al treilea în America de Nord. Rezultatul se datorează unei creșteri impresionante a veniturilor, de peste 48%, înregistrată trei ani la rând, performanță care a plasat Branch pe locul secund în rândul companiilor cu cele mai mari creșteri din regiunea Bay Area.

„Ne-au ajutat foarte mult și schimbările din industrie. Noi avem o cultură unde punem foarte mult accent pe ownership și execuție și când au loc schimbări în industrie, ne mișcăm foarte repede și facem produse care să se adapteze la schimbări. Am avut foarte mulți clienți pe care i-am câștigat din această cauză și cred că acesta a fost unul dintre motive. A mai contat mult și că am creat produse de care lumea avea nevoie în momentul în care chiar era nevoie de ele”, spune Mădălina Seghete, co-fondatoarea Branch Metrics, despre motivele din spatele creșterilor impresionante înregistrate de ­startup-ul din Silicon Valley.

Mădălina Seghete, Mike Molinet, Alex Austin și Dimiri Gaskin, fondatori Branch

La jumătatea lunii trecute, Branch a obținut o finanțare de 300 de milioane de dolari din partea fondului de investiții New Enterprise Associates, compania fiind evaluată în prezent la 4 miliarde de dolari. Noua finanțare le va permite celor patru antreprenori să își extindă platforma de mobile linking pentru a debloca noi modalități de creștere pentru branduri și să accelereze cercetările pen­tru noi soluții care să îmbunătățească descoperirea de aplicații.

„Evaluarea ne ajută foarte mult, pentru că duce la creșterea prețului acțiunilor noastre, ceea ce este un lucru foarte bun. Dar, dacă stau să mă gândesc, ce contează mai mult nu e evaluarea, ci fondurile care ne ajută să ne extindem în noi arii, să răspundem pieței și să oferim un produs bun clienților noștri. De asemenea, ne dorim să oferim o experiență bună clienților noștri și să îi ajutăm să descopere zona mobile. Cred că noua rundă de finanțare ne permite să ne extindem și mai mult și să obținem niște avantaje în piață”, spune cofondatoarea Branch.

Cum poți obține finanțare pentru un startup

Mădălina Seghete, cofondatoarea Branch, unicorn evaluat la 4 miliarde de dolari și angel investor, ne-a povestit care sunt cele mai importante aspecte la care se uită actunci când alege să investească într-un startup. „Cele mai bune investiții pe care le-am făcut au fost în companiile în care persoana și echipa au fost bune. Dacă sunteți la început de drum și vreți să obțineți finanțare, asigurați-vă că aveți o echipă puternică și că vă înțelegeți, că știe fiecare ce are de făcut”, spune Mădălina Seghete, cofondatoarea Branch. Al doilea aspect de care ține cont investitoarea este valoarea pieței pe care activează startup-ul: dacă piața este mare și există oportunități de creștere, atunci produsul poate să nu fie exact, pentru că o echipă bună, în care știe fiecare ce are de făcut, îl va îmbunătăți în timp.

„Nouă ne-a luat aproape doi ani să începem Branch. Am lucrat de patru ori la chestii pe care nu voia nimeni să ne dea bani. Branch a devenit o idee dintr-o problemă pe care o aveam și cu care ne confruntam când am făcut o altă companie, în trecut. Este foarte greu să ai ideea perfectă și cel mai bine este să începi să lucrezi la ceva și apoi, pe măsură ce lucrezi să formezi o echipă, vei găsi și ideea potrivită. Asta mi se pare că trebuie să facă antreprenorii la început de drum”, completează Mădălina Seghete.

Ovidiu Neagoe

Recent Posts

Alexander Manu: Romanian Design Week 2024 susține o viziune în care industriile creative locale devin o inspirație pentru o dezvoltare împinsă de comunitate

Mai puțin de două săptămâni ne mai despart de Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative. Sărbătoarea creativității este…

48 de minute ago

Leader Team Broker menține neschimbate prețurile pachetelor de asigurare IT

Leader Team Broker de asigurare, integrator de oferte specializat în pachete complexe de asigurări de răspunderi profesionale IT și Cyber…

50 de minute ago

Cât de periculoasă este o furtună geomagnetică. Ar putea distruge toate echipamentele electronice și internetul

O furtună geomagnetică sau solară poate avea consecinţe dezastruoase pentru reţelele electrice sau chiar pentru comunităţile care s-ar baza exclusiv…

2 ore ago

Producțiile independente de operă ale Asociației Nirmal Art invitate la Summitul Muzical European de la Sibiu

Aflat la cea de a V-a ediție, Summitul Muzical European este un eveniment cultural major organizat de Filarmonica de Stat…

2 ore ago

Pilonul II de pensii private obligatorii a strâns 27 mld. euro de la 8 milioane de români

Administratorii fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) au trimis zilele acestea scrisoarea anuală de informare cu numărul 100.000.000 către…

2 ore ago

BNR păstrează dobânda de politică monetară la 7% pe an. Inflația este în scădere

Rata anuală a inflației a scăzut în martie 2024 la 6,61 la sută, de la 7,23 la sută în februarie,…

2 ore ago