Finanțe Stiri

Moody’s a înrăutățit perspectiva calificativelor României

24 apr. 2017 < 1 min

Moody’s a înrăutățit perspectiva calificativelor României

Reading Time: < 1 minut

Agenția de evaluare financiară Moody’s a înrăutățit de la “pozitivă” la “stabilă” perspectiva asociată calificativelor acordate României.

Moody’s a menținut rating-ul suveran (la Baa3 pentru împrumuturile pe termen lung și P-3 pentru împrumuturile termen scurt), dar a redus perspectiva, de la pozitivă la stabilă, pe fondul intensificării deficitului finanțelor publice și al politicilor macroeconomice pro-ciclice, cu impact nefavorabil pentru competitivitatea internațională și pentru dinamica contului curent.

Agenția a menținut România în categoria recomandată investițiilor, însă avertizează cu privire la efectele corozive asupra mediului concurențial pe care le au creșterile salariale rapide.

Moody’s explică cele două motive principale care au dus la înrăutățirea perspectivei ratingului României: politica fiscală expansionistă, care a condus la adâncirea semnificativă a deficitului fiscal și care, cel mai probabil, va duce la creșterea ponderii datoriei guvernamentale în PIB, și caracterul prociclic al politicilor economice, care s-a reflectat într-o creștere rapidă a salariilor în sectorul public, în deteriorarea competitivității prețurilor și în adâncirea deficitului de cont curent.

“Evoluțiile acestea sunt contrare tendințelor economice și fiscale anticipate la momentul deciziei din decembrie 2015 cu privire la modificarea perspectivei de la stabilă la negativă“, se arată în comunicatul agenției.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: