Stiri Tech

Noi capodopere ale artei românești pe Google Arts & Culture

12 iun. 2019 2 min

Noi capodopere ale artei românești pe Google Arts & Culture

Reading Time: 2 minute

Google Arts & Culture a lansat expozițiile de artă a patru noi parteneri din România. Muzeul Național Cotroceni, Castelul Peleș, Complexul Muzeal Național Moldova din Iași și Asociația „Semne Cusute” și-au digitalizat colecțiile de artă și le-au publicat pe Arts & Culture, platforma Google care oferă acces la patrimoniul istoric și cultural din întreaga lume, prin intermediul internetului.

Castelul Peleș, unul dintre cele mai frumoase castele din România, prezintă cinci expoziții care explorează palatul și colecțiile de artă pe care le deține, de la tablouri la argintărie și obiecte din lemn. În centrul atenției sunt două expoziții care prezintă istoria Peleșului, arhitectura și interioarele: “Un spațiu al frumuseții” și “O perlă de arhitectură românească”. Alături de colecțiile de artă și decorațiunile deosebite, expoziția digitală aduce în prim plan modernitatea castelului la vremea sa. În anii 1880, castelul era echipat cu sistem centralizat de încălzire, un sistem de comunicare cu sonerie electrică în aproape toate camerele și, câțiva ani mai târziu, lift.

Muzeul Național Cotroceni prezintă două expoziții virtuale: una dedicată istoriei locului, iar a doua picturii românești. Colecția digitală “Pictura românească din secolul XX” cuprinde capodopere ale istoriei artei din România, fotografiate cu tehnologia Art Camera de la Google, ce conferă imaginii o calitate excepțională, permițând privitorilor să observe fiecare detaliu al picturii, de multe ori imposibil de observat cu ochiul liber. Muzeul Național Cotroceni funcționează în Palatul Cotroceni, un monument istoric reprezentativ pentru arhitectura finalului de secol XIX, care reunește parte din arhitectura mănăstirii înființate de Șerban Catacuzino, Domnitorul Țării Românești, la sfârșitul secolului al XVII-lea. 

Complexul Muzeal Național Moldova din Iași propune vizitatorului cinci expoziții digitale de artă. Cea mai importantă dintre ele este “Muzeul de Artă”, ce cuprinde prima colecție de artă din România. Muzeul este structurat în trei galerii: galeria de artă modernă românească, galeria de artă contemporană românească și galeria de artă europeană, aceasta din urmă organizată pe școli naționale – italiană, spaniolă, flamandă și olandeză, germană, austriacă, rusească și poloneză. 

Asociația Semne Cusute adresează cultura tradițională și intangibilă prin exemple de ii și broderii românești. Prin expoziția „Îmbrăcate în povești”, Semne Cusute explorează meșteșugul cusutului de cămăși tradiționale românești și prezintă poveștile brodate în material, decodificând fiecare culoare și simbol. Este o călătorie la granița dintre artă și tradiție.

Google Arts & Culture reunește peste 1800 de instituții culturale din 80 de țări, peste 5.000 de imagini de înaltă calitate ale unor piese de artă, 6 milioane de artefacte (fotografii, video-uri, manuscrise și alte piese de artă, cultură și istorie) și peste 2000 de expoziții online administrate de experți. Aplicația Google Arts & Culture este disponibilă gratuit pe desktop, iOS și Android.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: