Special

Oameni si business dincolo de perceptii

28 ian. 2016 2 min

Oameni si business dincolo de perceptii

Reading Time: 2 minute

Luni m-am trezit pe la 5 dimineata. Bagajele erau facute, asa ca ca aveam un pic de timp inainte sa vina taxiul care urma sa ma duca la aeroport. M-am uitat pe geam, Bucurestiul inca dormea, acoperit de zapada. Din 2011, sfarsitul lunii ianuarie ma gaseste mereu in aceasta ipostaza – cu bagajele facute, gata sa plec alaturi de colegii mei intr-o noua aventura marca Biz in marile capitale ale lumii.

Sunt la a sasea editie Biz World si, de fiecare data, descopar lucruri nu doar interesante, ci si neasteptate despre oamenii din locurile unde mergem. Anul acesta, suntem la Viena si am descoperit ca austriecii nu sunt atat de stricti cum credeam. Sigur, au reguli clare pe care le respecta, dar sunt in acelasi timp deschisi la dialog, ba chiar il incurajeaza. Si isi iau in serios rolul de poarta a Occidentului catre Europa Centrala si de Est – au investit masiv in regiune si cunosc foarte bine particularitatile fiecarei piete in parte.

Desi in mediul corporate se vorbeste limba engleza, seful unui birou international de executive search din Viena mi-a spus ca, pentru a ajunge la inima austriecilor trebuie sa inveti germana. Si, a adaugat zambind, sa incerci s-o vorbesti ca un austriac, nu ca un neamt.

Deschiderea observata la nivelul managerilor din corporatiile pe care le-am vizitat aici se vede si pe strada. Austriecilor le place foarte mult sa faca sport, sa se plimbe in aer liber, motiv pentru care multe evenimente artistice, expozitii, spectacole, au loc in spatii publice, in parcuri, pe strada. Si da, le place si sa se relaxeze, numai ca o fac cu masura, probabil si ca urmare a programului „scurt” al restaurantelor si barurilor.

Austria
Echipa #BizAustria

Toti austriecii pe care i-am intalnit au tinut sa spuna ca sunt diferiti de germani si chiar am vazut acest lucru – au punctualitatea si seriozitatea nemteasca, dar sunt mult mai relaxati si deschisi, as putea spune chiar mai „latini”. Iar acest lucru i-a ajutat foarte mult sa deschida pietele din Europa Centrala si de Est, inclusiv din Romania.

Astazi m-am trezit la ora 8 si, fiindca aveam o intalnire abia la 10:30, am avut timp sa ma uit pe geam cum Viena pulsa in soarele diminetii. Sunt din nou in ianuarie intr-o mare capitala a lumii, alaturi de colegii mei de la Biz.

#BizAustria este un proiect Biz realizat in parteneriat cu ‪‎BCR, Austrian Airlines, ‎Raiffeisen Bank si Eurolines.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: