Interviuri Stiri

Omul care a contribuit la crearea BVB, recunoscut mondial

11 sept. 2015 3 min

Omul care a contribuit la crearea BVB, recunoscut mondial

Reading Time: 3 minute

In doar 15 ani a ajuns sa conduca una dintre cele mai mari companii de materiale de constructii din lume, cu peste 90 de mii de angajati. A devenit cunoscut la nivel mondial pentru ca a creat premisele celei mai mari fuziuni din lume – Lafarge Holcim, de peste 30 de miliarde de euro. Marcel Cobuz, prea putin cunoscut in Romania, ne spune ca reteta succesului sau profesional consta in pasiune, risc si  invatare continua.

  1. Cum a inceput cariera dvs.?

In 1994, m-am alaturat echipei BNR, alaturi de care am creat Bursa de Valori Bucuresti. Odata creata infrastructura pietei de capital, am trecut in sectorul privat. La 25 de ani am devenit Director General si am lansat doua companii de brokeraj, cotam societatile, faceam rapoarte de cercetare pe piata farmaceuticelor si a materialelor de constructii si constituiam un portofoliu de clienti pe fonduri de investitii. In paralel, am fost printre artizanii primei Asociatii a Brokerilor si a pietei Rasdaq. Cativa ani mai tarziu, mi-am constituit propria societate de consultanta pe piata de capital.

  1. Cand ati plecat din Romania?

In 2000 am fost recrutat prin Korn Ferry (n.r.: Executive Recruitment & Talent Management Company) la Lafarge Franta. Am avut, in doar 3 ani, misiuni in 25 de tari, unde am facut de la gestiunea vanzarilor pana la managementul talentului ca proces sau audit post-achizitii. Dupa 3 ani petrecuti la Paris, m-am reintors in Romania. Am preluat pozitia de CFO la Lafarge Romcim si la filiala din Moldova. Dupa alti 2 ani, am preluat si functia de CFO in Grecia, iar in 2006 am plecat cu familia in Indonezia ca Director General al filialei Lafarge.

  1. Ce greutati ati intampinat in tarile in care ati lucrat?

Am condus echipe mari si am gestionat operatiuni diverse precum restructurari, dezvoltare pe noi piete si investitii industriale, fuziuni etc. Backgroundul meu, experienta acumulata si deschiderea catre nou mi-au permis sa diagnostichez rapid problema si sa amorsez schimbarea. Reteta in fata acestor dificultati a fost capacitatea de a ma adapta noilor situatii, de a chestiona permanent pozitia pe piata si de a ma inconjura de echipe de calitate pe care le-am angrenat in schimbare.

  1. Povestiti-ne cateva momente cheie din evolutia profesionala.

In Indonezia am ajuns imediat dupa tsunamiul din 2004, care a distrus o uzina Lafarge si a luat vietile a 200 de colaboratori. Misiunea mea era sa readuc businessul pe picioare si sa reconstruiesc uzina intr-o zona separatista in care rebelii cereau reinsertie sociala. In Irak am stat 3 ani si jumatate si am triplat perimetrul de piata si industrial. Intre 2012-2015 am lansat Academia de Marketing cu HEC Business School, o premiera pentru piata  materialelor de constructii, ce a creat un impact cu produse si oferte noi de aproape 1 miliard de euro. In 2014, cand a fost anuntata fuziunea Lafarge Holcim am dirijat echipele care au pregatit integrarea. In prezent, sunt CEO al operatiunilor din Maroc, un incubator de noi oferte de marketing si echipe cu o performanta operationala de exceptie.

  1. Cu ce va ajuta sa aveti un mentor?

Consider ca este esential sa lucrezi permanent la dezvoltarea ta personala, sa te chestionezi, sa fii observat, sa primesti feedback, sa devii tot mai bun in ce faci. Totodata, mi-am asumat si rolul de mentor pentru directori de tara tineri si Directorii de Marketing, si invat multe din aceasta experienta.

  1. Cate limbi vorbiti fluent?

Engleza si franceza. Ma descurc si in greaca, bahasa, kurda si araba, efortul meu fiind apreciat de colaboratorii din tarile unde se vorbesc aceste limbi.

  1. Aveti angajati romani care lucreaza alaturi de dvs.?

In Maroc nu lucrez cu niciun roman. Dar in grupul Lafarge Holcim sunt numerosi compatrioti la toate nivelurile, de la Director de Sub-regiune pe Middle East, pe Proiecte de Infrastructura (la Paris) si altii la Lyon si Cairo.

  1. Cati angajati aveti in subordine ?

In Maroc, peste 1000 de angajati si mai mult de 500 contractori permanenti, spre deosebire de Irak, unde aveam peste 3.000 de colaboratori.

  1. Care a fost cea mai mare tranzactie, ca valoare, pe piata materialelor de constructii de cand sunteti Director Executiv al LAFARGE Group?

Am pregatit fuziunea operationala a Lafarge Holcim, o tranzactie de peste 30 miliarde de euro, care s-a concretizat pe 15 iulie 2015.

  1. Cum arata o zi din viata dvs.?

Caut sa invat in fiecare zi lucruri noi. Imi intreb colaboratorii ce e nou pe piata si absorb toate informatiile pe care mi le spun.

  1. Ce inseamna pentru dvs. o performanta?

E lucrul care se intampla in mod natural, cand alegi  cu atentie  oamenii cu care faci  echipa.

  1. Un motto preferat?

Managementul este o profesie nobila in care ii cresti pe altii si pe tine insuti.

  1. Va e dor de Romania? De ce?

Foarte mult. Mai ales ca fata mea este la liceu in Bucuresti (la Sava, sectia Matematica-Informatica), iar mama si fratii mei la Satu-Mare.

  1. Un sfat pentru tinerii aspiranti la o cariera de succes in domeniu?

Fa fiecare lucru cu pasiune. Indrazneste si expune-te la cit mai multe riscuri. Tine-ti familia aproape.

Vino si tu sa il cunosti pe Marcel Cobuz, Director Executiv la Lagarfe Holcim, la HR Drive, evenimentul ce il va avea invitat ca speaker. Mai multe despre conferinta din 14 octombrie, aici.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: