Companii Stiri

Optimism în piața imobiliară de clădiri comerciale

21 nov. 2019 2 min

Optimism în piața imobiliară de clădiri comerciale

Reading Time: 2 minute

Liderii din piața imobiliară manifestă optimism, la nivel mondial, cu privire la evoluția domeniului clădirilor comerciale în anul care urmează, chiar și în contextul creșterii volatilității în economie, după cum arată rezultatele studiului „2020 Commercial Real Estate Outlook” realizat de Deloitte și dat astăzi publicității.

Potrivit raportului, peste 75% dintre respondenți sunt de părere că industria va înregistra un trend pozitiv în următoarea perioadă. Ca principală tendință în domeniu se remarcă orientarea jucătorilor către îmbunătățirea experienței oferite chiriașilor, cu accent pe investițiile în tehnologii avansate.

Trei sferturi dintre participanții la studiu se declară optimiști și foarte optimiști cu privire la evoluția pieței de anul viitor și doar 10 procente sunt pesimiști. Pe regiuni, participanții din Asia sunt cei mai optimiști, urmează cei din SUA și Europa.

Alexandra Smedoiu Partener servicii fiscale Deloitte Romania 02 1

 „Nivelul relativ ridicat de optimism al jucătorilor din domeniul spațiilor comerciale nu este surprinzător. În perioade de volatilitate economică, atenția investitorilor se îndreaptă către active reale, de bună calitate și care oferă un orizont de investiție mediu sau lung. Atunci când apar schimbări bruște în economie, de regulă, industria imobiliară reacționează cu întârziere de aproximativ 6-12 luni. În România, sectorul comercial este unul din cele mai stabile, având în vedere că în continuare cererea este mai mare decât oferta. Ținând cont de competiția pentru forță de muncă, pe de o parte, și de avansul consumului, pe de altă parte, este natural interesul pentru spații de birouri și spații comerciale, iar acesta va râmâne crescut și în perioada următoare”, spune Alexandra Smedoiu, Partener Deloitte România, Lider al Serviciilor de Consultanță pentru sectorul Imobiliar.

Ca un element de noutate, experții Deloitte au analizat în ediția din acest an a studiului impactul noilor tehnologii, care redefinesc experiența oferită chiriașilor și utilizatorilor finali, cum ar fi AI (artificial intelligence) sau IoT (Internet of Things). În acest context, 92% dintre participanții la studiu au declarat că plănuiesc să mențină sau să crească nivelul investițiilor în tehnologie. În privința clădirilor inteligente, trei sferturi dintre respondenți susțin că acestea vor deveni o regulă în următorii cinci ani.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: