CSR Stiri

Organizația Salvați Copiii și Libris.ro dotează spitalele cu echipamente medicale

4 feb. 2021 2 min

Organizația Salvați Copiii și Libris.ro dotează spitalele cu echipamente medicale

Reading Time: 2 minute

Intervenţia medicală rapidă şi adecvată ar putea reduce mortalitatea în rândul copiilor cu vârsta între unu şi patru ani, ale cărei principale cauze sunt leziunile traumatice (o rată de 8,7 la 100.000 de locuitori), afecţiunile aparatului respirator (7,3 la 100.000 de locuitori), tumorile (4,3 la 100.000 de locuitori) şi malformaţiile congenitale (2,9 la 100.000 de locuitori), potrivit datelor centralizate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) pentru anul 2019.

Organizaţia Salvaţi Copiii România extinde programul de combatere a mortalităţii infantile în secţiile de pediatrie din spitalele din ţară, afectate de o subfinanţare acutizată în contextul pandemiei. Prima dotare de amploare din județul Mureș are loc la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş, cu sprijinul Libris.ro și cuprinde echipamente medicale în valoare de peste 70.000 de Euro.

Pentru funcții vitale

Totodată, vor fi dotate şi Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, cu echipamente în valoare de  66.265 Euro – dispozitiv Unique CFM pentru monitorizarea EEG, ECG, rSO2 în completarea sistemului de hipotermie controlată, aparat ventilaţie tip nCPAP, ventilator de transport, robot de UV, 2 monitoare de funcţii vitale și Spitalul Clinic Județean Mureș cu echipamente în valoare de 13.735 Euro – monitor funcții vitale și masă radiantă.

Sprijin de 1 milion de euro

În prima parte a anului 2021, vor fi dotate cel puțin 10 unităţi medicale, cu aparatură în valoare de 1.000.000 de Euro.  Mecanismul de redirecţionate a 3,5% din impozitul pe venit către secţiile de pediatrie şi neonatologie este una dintre sursele importante atât de finanțare, cât şi de solidaritate socială.

„Pandemia a pus o presiune mare pe întreg sistemul medical, nu doar pe secţiile speciale dedicate tratării cazurilor de COVID-19. Şi dacă acestea din urmă au fost finanţate şi dotate din cauza urgenţei pandemice, secţiile de pediatrie s-au confruntat cu lipsuri ce sunt deseori cele cronicizate. Mai mult, contextul epidemiologic a făcut ca deplasarea copiilor cu boli cronice către spitalele din centrele mari să fie diminuată, iar secţiile de pediatrie din oraşele mici sunt, de multe ori, precar dotate din punct de vedere al aparaturii medicale performante. De aceea, dotarea acestora este o urgenţă medicală dar şi socială”, a declarat Medicul pediatru Mihai Gafencu, Preşedinte al Organizaţiei Salvaţi Copiii România.

Fundraising

Programul de fundraising inițiat de Libris.ro și Salvați Copiii România în urmă cu şase ani a depășit astfel un prag important. Clienții Libris.ro au donat în tot acest timp echivalentul a aproape jumătate de milion de Euro, fonduri care au fost folosite pentru dotarea unora dintre cele mai importante centre medicale din țară. 

Cititorii Libris.ro au fost alături de Savați Copiii încă din decembrie 2014 în demersul organizației de a susține sănătatea copiilor din spitale. Donațiile cititorilor au contribuit la realizarea a 14 dotări cu echipamente medicale de ultimă generație. Doar în anul 2020, au fost achiziționate echipamente medicale în valoare de 110.000 de Euro.

“În urmă cu 6 ani nu anticipam să contribuim cu o asemenea sumă: 500.000 Euro părea un prag greu de atins. Ne bucurăm că solidaritatea cititorilor care aleg Libris.ro este într-o continuă creștere și că împreună putem fi alături de Salvați Copiii, oferind un sprijin activ în dotarea unităților medicale și nu numai”, a explicat Virgil Oniță, CEO Libris.ro.


Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: