Finanțe Stiri

Peste 3 miliarde de plati cu Visa contactless in ultimul an

13 mai 2016 2 min

Peste 3 miliarde de plati cu Visa contactless in ultimul an

Reading Time: 2 minute

Numarul platilor cu carduri si dispozitive Visa contactless aproape s-a triplat in Europa in perioada 1 mai 2015 – 30 aprilie 2016, depasind pragul de trei miliarde de tranzactii.

Doar in luna aprilie, consumatorii europeni au realizat 360 milioane de plati cu Visa contactless, respectiv aproape 140 de tranzactii pe secunda, in crestere cu 150% comparativ cu nivelul de 143 milioane de tranzactii contactless in aprilie 2015. Valoarea medie a unei plati cu Visa contactless este de 13,83 euro, arata compania, intr-un comunicat de presa.

Ponderea platilor contactless in totalul tranzactiilor la POS procesate de Visa la nivel european a crescut de la 1/60 in 2013 la peste 1/5 in prezent. Popularitatea acestei modalitati rapide de plata a fost sustinuta prin adoptarea tehnologiei contactless de catre comerciantii unde consumatorii fac plati zilnice. Numarul platilor contactless a crescut de peste doua ori la principalele categorii de comercianti din Europa, inclusiv la supermarketuri (+119%), restaurante (+153%), marile magazine de retail (+146%), benzinarii (+177%), farmacii (+130%) si furnizorii de servicii de divertisment si timp liber (207%).

“Romania, Croatia, Slovenia si Ungaria recupereaza rapid avand in vedere ca platile contactless aproape ca nu existau in urma cu doi ani. De exemplu, in Romania, 1 din 10 plati cu cardul procesate de Visa este contactless in acest moment”, a declarat Catalin Cretu, director general pentru Romania, Croatia, Slovenia si Malta in cadrul Visa Europe. 

In Europa, numarul terminalelor care accepta plati contactless a crescut cu 23%, de la 2,6 milioane la finalul lunii aprilie 2015 la peste 3,2 milioane la sfarsitul lunii aprilie 2016. In conditiile in care majoritatea terminalelor de plati nou instalate in Europa de la inceputul acestui an sunt contactless, cresterea va continua sa se accelereze si va sustine obiectivul ca toate terminalele POS din Europa sa accepte plati contactless pana in 2020. Visa Europe lucreaza impreuna cu bancile si alti parteneri pentru a oferi consumatorilor acces la cel putin un dispozitiv de plata contactless (inclusiv card, dispozitive mobile si wearable etc.) pana in 2020.   

Ponderea platilor contactless in totalul tranzactiilor la POS procesate de Visa a crescut in ultimii doi ani de la 23% la 77% in Cehia, de la 18% la 53% in Polonia si de la 19% la 51% in Slovacia. In acelasi timp, acest indicator a ajuns la 17% in Croatia, la 15% in Ungaria, 13% in Slovenia si 10% in Romania.

In ceea ce priveste clasamentul celor mai mari zece piete pentru contactless, consumatorii din Polonia, Cehia, Slovacia si Romania se alatura celor din tari dezvoltate in privinta platilor contactless precum Marea Britanie, Spania, Franta, Finlanda, Irlanda si Italia. 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: