Companii Stiri

Philip Morris International anunță schimbări la vârful companiei

16 dec. 2020 4 min

Philip Morris International anunță schimbări la vârful companiei

Reading Time: 4 minute

Philip Morris International (PMI) a anunțat, în 11 decembrie, schimbări la vârful companiei, care urmează planul de succesiune care va fi finalizat în mai 2021.

André Calantzopoulos, actualul CEO, a fost numit președinte executiv al Consiliului de Administrație, cu efect imediat înainte de Adunarea Generală a Acționarilor din mai 2021. Din motive personale, actualul președinte al C.A., Louis Camilleri, și-a exprimat dorința de a se retrage chiar din ziua anunțului.

Drept urmare, Lucio Noto, director independent al Philip Morris International, va deține poziția de președinte interimar până când André Calantzopoulos va prelua funcția în mai.

Jacek Olczak (foto deschidere), actualul Chief Operating Officer al Philip Morris International, îi va urma lui André Calantzopoulos în funcția de Chief Executive Officer imediat după Adunarea Generală a Acționarilor din mai. Se anticipează că tot atunci Jacek Olczak va fi nominalizat și în vederea alegerii sale în Consiliul de Administrație.

Jacek Olczak deține funcția de Chief Operating Officer al PMI din ianuarie 2018, iar în perioada august 2012-decembrie 2018 a fost Chief Financial Officer. Această succesiune planificată permite o tranziție lină și continuitate în leadership-ul companiei.

Louis Camilleri, André Calantzopoulos și Jacek Olczak colaborează îndeaproape de când Philip Morris International a devenit o companie independentă. Cei trei împărtășesc aceeași viziune strategică, iar, sub conducerea lor comună, PMI a realizat progrese semnificative, inclusiv transformarea business-ului și obținerea poziției de lider de necontestat în categoria produselor fără fum.

Louis Camilleri a spus: „Sunt încântat să îi predau rolul de președinte al Consiliului de Administrație lui André, în urma deciziei sale de a renunța la responsabilitățile de CEO. Sunt, de asemenea, încântat de numirea lui Jacek la cârma companiei începând din mai 2021. Este un demn succesor al lui André, având în vedere palmaresul său în cadrul PMI și calitățile sale de leadership. Dacă mă gândesc la cariera mea de 40 de ani în cadrul PMI, consider că a fost un privilegiu pentru mine să fiu în slujba acestei companii extraordinare, a Consiliului său de Administrație, a angajaților și a acționarilor săi. Aș dori să vă mulțumesc tuturor din tot sufletul pentru acest parcurs uimitor care a transformat PMI în liderul industriei și cea mai inovatoare companie de tutun. Mă retrag având convingerea fermă că această companie este pe mâini bune pentru a duce la îndeplinire viziunea unui viitor fără fum.”

În numele Consiliului de Administrație, Lucio Noto a declarat: „Deciziile anunțate astăzi sunt rezultatul unui plan riguros de succesiune care există de mai mulți ani, care a fost foarte bine executat și care demonstrează clar cât de bine este condusă compania noastră. Consiliul de Administrație are convingerea că, sub conducerea și îndrumarea lui Jacek și a lui André, PMI va continua să inoveze, să prospere și să crească valoarea pentru acționari. Știu că vorbesc în numele tuturor atunci când spun că îi suntem cu toții profund recunoscători lui Louis pentru devotamentul său enorm și pentru contribuțiile extraordinare aduse companiei noastre pe parcursul impresionantei sale cariere. Membrii Consiliului de Administrație îi vor simți lipsa.”

André Calantzopoulos a afirmat: „Este o onoare să îi calc pe urme lui Louis Camilleri, președinte al Consiliului de Asministrație și fost CEO. În numele conducerii PMI, aș dori să exprim profunda noastră apreciere pentru contribuțiile sale extraordinare la succesul companiei și pentru leadership, îndrumarea și devotamentul său, dar mai presus de toate, pentru calitățile sale umane. Dincolo de faptul că a fost un lider de neegalat, ne va lipsi un om de excepție și un prieten.” Calantzopoulos a continuat: „În cei șapte ani în funcția de CEO, am stabilit direcția PMI pentru viitor și am creat alternative mai bune, bazate pe știință, pentru adulții care altfel ar continua să fumeze. Suntem lider mondial, atât cu portofoliul nostru de produse tradiționale, cât și cu portofoliul de produse fără fum, avem o echipă de management excepțională și o organizație la nivel global deosebit de performantă și agilă. Suntem bine pregătiţi pentru a continua cu success și în viitor. Sunt foarte încântat să îi predau ștafeta lui Jacek în funcția de CEO. Am lucrat îndeaproape cu Jacek zeci de ani și știu foarte bine că pasiunea lui pentru companie și pentru angajații noștri, motivația pentru obținerea rezultatelor și profunda cunoaștere a produselor, sistemelor, valorilor și investitorilor noștri fac din el liderul ideal pentru a asigura creșterea acestei companii și valoare pentru acționari. Aș dori să îmi exprim recunoștința pentru Consiliul de Administrație, conducerea executivă, angajații noștri, partenerii noștri de afaceri și acționarii noștri pentru tot sprijinul acordat de-a lungul carierei mele executive. Ați fost o sursă neprețuită de inspirație și putere și mă simt onorat că am avut oportunitatea de a lucra alături de voi toți.”

Jacek Olczak a comentat: „Mă simt onorat să am oportunitatea de a conduce PMI. Am lucrat alături de André la transformarea PMI, am construit capabilitățile necesare pentru a continua să ducem la îndeplinire viziunea unui viitor fără fum și pentru a merge și mai departe de atât. Mi-am luat angajamentul să colaborez în continuare atât cu André în noul său rol, cât și cu întreaga echipă a PMI, pentru a valorifica oportunitatea enormă de business oferită de viziunea un viitor fără fum, în beneficiul consumatorilor, acționarilor și societății.”

Jacek Olczak, 55 de ani, are o carieră îndelungată în cadrul Philip Morris. S-a alăturat companiei în 1993 și a deținut funcții în departamentele financiar și management general în toată Europa, inclusiv funcția de Managing Director în Polonia și Germania și Președinte al Regiunii Uniunii Europene înainte de a fi numit CFO al PMI în 2012. Are un masterat în economie de la Universitatea din Lodz, Polonia.

Consiliul Director are și un director nou, în persoana lui Michel Combes, cu efect imediat. Michel Combes, om de afaceri francez, este președintele SoftBank Group International și supraveghează mai multe companii din portofoliul Softbank. A fost Chief Financial Officer, iar apoi CEO și membru al Consiliului de Administrație al Sprint, CEO al Vodafone Europa, CEO al Alcatel-Lucent, CEO și Chief Operating Officer al Altice și Președinte și CEO al SFR Group. Anterior, a deținut mai multe funcții în diferite ministere din Franța, la France Telecom (inclusiv Senior Vice President și Chief Financial Officer) și la TDF (Télédiffusion de France).

PMI este lider internațional în industria tutunului și se ocupă cu fabricarea și comercializarea țigaretelor, a produselor fără fum, a dispozitivelor și accesoriilor electronice aferente acestora, precum și a altor produse care conțin nicotină pe piețele din afara Statelor Unite ale Americii. În SUA, PMI pune la dispoziția Altria Group, în vederea comercializării sub licență, o versiune a dispozitivului IQOS și consumabilele aferente, în contextul în care Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a autorizat comercializarea acestora ca produs din tutun cu risc modificat (MRTP), determinând că o decizie de expunere modificată pentru aceste produse este adecvată pentru promovarea sănătății publice. Portofoliul de produse fără fum al PMI include produse care încălzesc tutunul și produse cu vapori care conțin nicotină. La 30 septembrie 2020, PMI estimează că aproximativ 11,7 milioane de fumători adulți din întreaga lume s-au oprit din fumat și au trecut la IQOS, un produs care încălzește tutunul, pe care PMI îl comercializează în 61 de piețe în principalele orașe sau la nivel național.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: