Companii Stiri

Piata construcțiilor de hale își continuă investițiile

22 sept. 2020 3 min

Piata construcțiilor de hale își continuă investițiile

Reading Time: 3 minute

Graphein, companie care oferă servicii de topografie și scanare 3D pentru proiecte de clădiri de birouri, hale industriale, infrastructură publică, clădiri de patrimoniu, spitale și clădiri rezidențiale, a înregistrat în primul semestru din 2020 o creștere organică de 70% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut și estimează un avans similar la nivelul întregului an pană la 850-900.000 euro.

Creșterea cifrei de afaceri a fost generată de avansul pieței construcțiilor, investițiile companiei Graphein în cele mai performanțe scannere 3D, software și de digitalizare a proceselor interne. De asemenea, compania a reușit să eficientizeze echipele și procesele interne, astfel încât organizația a devenit mai dinamică și ușor scalabilă. Portofoliul de clienți a fost mărit cu 39% și a ajuns la 100 în prezent, față de 72 clienți la finele anului 2019, arată compania, într-un comunicat de presă.

Cifra de afaceri a companiei Graphein a crescut în 2019 comparativ cu 2018 cu 47% și a atins nivelul de 550.000 euro.

„Principala tendință în domeniul topografiei este digitalizarea și adoptarea noilor tehnologii de scanare 3D și laser care permit măsurarea suprafețelor mari în timp foarte scurt, cu precizie ridicată și informații complete din teren. Rezultatul acestora constă în obținerea formatului digital în timp cât mai scurt pentru orice construcție,” declară Eugen Ursu, Managing Partner și co-fondator al Graphein.

 Tendințe în piața construcțiilor

În contextul noii realități generate de Covid-19, piața construcțiilor are o dinamică diferită în funcție de natura noilor proiecte, potrivit Graphein. Astfel, construcțiile de birouri vor scădea din cauza distanțării și a sistemului de lucru work from home, în timp ce piața construcțiilor de proiecte rezidențiale va cunoaște o încetinire, cel mai probabil vizibilă anul viitor.

Tendința generală la nivel național este ca populația să caute mai mult case decât apartamente și garsoniere.

 

În schimb, piața construcțiilor de hale pare optimistă în contextul în care marii dezvoltatori își continuă proiectele de investiții. „În această situație, avantajul îl reprezintă creșterea vânzărilor din online, ceea ce generează nevoia de mai mult spațiu pentru stocare. Proiectele de construcție a spațiilor comerciale și a hotelurilor au de suferit, multe dintre acestea fiind sistate sau amânate, potrivit specialiștilor Graphein. Companiile cu activități de arhitectură și inginerie au încetinit ritmul de creștere, ceea ce ar putea să prefigureze scăderi ale lucrărilor de construire în perioada următoare. Astfel, dacă anul trecut creșterea anuală era de 16%, acum este de 5%.

Echipa Graphein a remarcat în ultimele luni interesul statului către investiții în proiecte de infrastructură, astfel încă Graphein a pivotat în această direcție. „Astfel, am semnat un contract pentru un proiect cu o durată de doi ani de asistență topografică în șantier pentru un drum în județul Iași. De asemenea, am semnat cu un constructor mare de drumuri și autostrăzi un parteneriat strategic și suntem în discuții avansate cu alți noi clienți din acest domeniu”, adaugă antreprenorul Eugen Ursu.

Graphein, companie antreprenorială fondată de Eugen Ursu și Andrei Sueran, este în proces de extindere a afacerii la nivelul întregii țări, astfel încât să aibă un răspuns rapid la toate solicitările clienților, atât pentru proiectele ce au durată o zi, cât și pentru proiectele și parteneriatele care durează mai mulți ani. Primele locații în care compania va deschide birouri sunt Iași, Cluj și Timișoara și Arad, zone în care piața construcțiilor se află în creștere rapidă.

Primul birou regional al Graphein a fost deschis la Iași datorită cererii în creștere din regiunea Moldovei din partea proiectelor de birouri, drumuri sau clădiri de patrimoniu și sunt foarte aproape de semnarea primei francize acolo.

„Ne dorim întoarcerea profesioniștilor români din Diaspora”

 Piața de topografie a suferit ultimii ani de lipsa forței de muncă și a profesioniștilor din domeniu, majoritatea plecați în întreaga Europă. Potrivit Graphein, este posibil ca pandemia Covid-19 și beneficiile aduse de stat pentru salariații din domeniul construcțiilor să mai diminueze din exodul românilor în Diaspora. „Noi ne dorim chiar întoarcerea profesioniștilor din afară, iar celor mai buni le oferim posibilitatea de angajare și inclusiv posibilitatea de dezvoltare a unui business în sistem de franciză”, afirmă reprezentanții Graphein.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: