Analize Business Stiri

Piața de bere din România, controlată de 3 investitori străini

30 iun. 2021 2 min

Piața de bere din România, controlată de 3 investitori străini

Reading Time: 2 minute

În România își desfășoară activitatea 100 de producători de bere, cu 17,6% mai mulți decât în 2018 și cu 317% mai mulți decât în anul 2010.

Cu toate acestea, 86% din piața locală de bere este controlată de aceleași 3 companii, toate cu acționariat preponderent străin, arată o analiză KeysFin.

Conform datelor de la Ministerul Finanțelor, liderul acestui sector este încă o dată compania Ursus Breweries. care deține, printre altele, mărcile Timișoreana, Ursus, Grolsch, Peroni Nastro Azzurro, Pilsner Urquell, Ciucaș, Stejar și Azuga. Parte a grupului japonez Asahi, compania a realizat în 2019 o cifră de afaceri de aproape 2 miliarde lei, ajungând la o cotă de piață de 44%.

Heineken, loc secund

Locul secund este ocupat de firma olandeză Heineken Romania, care comercializează pe plan local mărcile Heineken, Silva, Ciuc, Golden Brau, Bucegi, Neumarkt, Harghita, Hațegana, Gambrinus, Affligem, Edelweiss, Birra Moretti, Amstel și Desperados. În anul 2019, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 1,2 miliarde lei, aferentă unei cote de piață de 27%, aceasta reușind să marcheze trecerea de la cea mai mare pierdere netă din piața producătorilor de bere, de 33,8 milioane de lei în 2018, la al doilea cel mai mare profit din piață, de 117,5 milioane de lei în 2019, conform analiștilor KeysFin.

Bergenbier, pe locul 3

În continuare, locul 3 este completat de compania Bergenbier cu afaceri de 651 milioane lei în 2019, respectiv o cotă de piață de 15%. BERGENBIER S.A. este controlată de olandezii de la MOLSON COORS NETHERLANDS și comercializează pe piața locală mărcile Bergenbier, Staropramen, Stella Artois, Beck’s, Noroc, Corona și Lowenbrau.

Alți jucători de pe piață

Conform cifrei de afaceri înregistrate în anul 2019, următoarele poziții sunt ocupate de UNITED ROMANIAN BREWERIES BEREPROD S.R.L. (465,5 milioane lei), ALBRAU PROD S.A. (39 milioane de lei), LIXID PROJECT S.R.L. (34,8 milioane de lei), BERMAS S.A. (32,8 milioane lei), MARTENS S.A. (21,6 milioane lei), FABRICA DE BERE BUNĂ S.R.L. (5,7 milioane lei) și nu în ultimul rând HB TRADITIONAL BREWERY S.R.L. (4,2 milioane lei).

București – 83% din cifra de afaceri

Mai mult, comparativ cu cifra de afaceri înregistrată în anul 2018, primele 8 companii și-au păstrat poziția în clasament, ceea ce reflectă stabilitatea preferințelor consumatorilor de bere din România.

În ceea ce privește distribuția geografică, Bucureștiul este lider cu 83% din cifra de afaceri a producătorilor de bere din România, urmat de județele Ilfov (14,5%) și Harghita (0,8%). Mai mult, acestea concentrează aproximativ 98% din totalul național.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: