Antreprenori Tech

Platforma de incubare Startup Reaktor duce automat startup-urile validate către finanțare privată pe platforma Rōnin

13 feb. 2023 3 min

Platforma de incubare Startup Reaktor duce automat startup-urile validate către finanțare privată pe platforma Rōnin

Reading Time: 3 minute

ZayaAI, RongoDesign și iBrand Development au câștigat prima ediție a Startup Reaktor și care în curând se vor lista pe platforma de investiții Rōnin vizând finanțări începând de la 50.000 de euro. Startup Reaktor devine astfel prima platformă de incubare din România care conduce automat startup-urile validate către finanțare privată.

“România are un deficit major pe zona de cercetare și inovare, aflându-se pe ultimul loc în UE, conform celui mai recent raport al European Innovation Scoreboard – EIS. În domeniul antreprenoriatului un motiv poate fi faptul că în faza incipientă a unei afaceri lipsește partea de incubare. Aceasta etapă nu este adresată consistent de către niciun oraș mare universitar și de aceea Startup Reaktor vine ca o platformă națională și chiar regională de incubare pentru că am avut inclusiv startup-uri din regiune. Și credem că este o performanță ca dintr-un incubator să putem duce unele dintre startup-uri direct într-o zonă concretă de finanțare.”

Răzvan Cherecheș, Director Regional ROTSA

Câștigătorii primei ediții Startup Reaktor

Startup Reaktor este o platformă de incubare creată pentru a pune în legătură sute de start-upuri tehnologice aflate la început de drum, investitori de tip angel, acceleratoare, rețele corporative, universități și mass-media din Europa Centrală și de Est. Platforma a fost concepută sub forma unui consorțiu national de către ROTSA – Romanian Tech Startups Association în parteneriat cu Techcelerator și Rōnin și a încheiat recent prima ediție. Iată detalii despre câștigători:

RongoDesign (România) – combină tehnologia miceliului și deșeurile agroindustriale reciclate pentru a crea o industrie a construcțiilor mai sănătoasă și mai ecologică, inspirându-se din natură. RongoDesign oferă o soluție sustenabilă prin înlocuirea produselor din plastic și polistiren cu variante biodegradabile rezultate în urma reciclării reziduurilor agricole.

ZayaAi (România) – are ca scop îmbunătățirea și accelerarea interpretării datelor de imagine pentru a ușura procesul de diagnosticare pentru diferite patologii. Zaya este un software de ultimă generație de inteligență artificială, bazat pe rețele neuronale convoluționale și obține rezultate la egalitate cu experții, reduce erorile cauzate de oboseală, economisește costurile laboratoarelor și accelerează și maximizează capacitățile patologilor în diagnosticarea bolilor.

iBrand Development (Ucraina) – este o platformă internațională pentru crearea de castinguri și căutarea de modele în întreaga lume. Aplicația funcționează pe sistemele de operare Android / iOS și a fost concepută pentru show business acționând ca o platformă pentru căutarea și rezervarea de modele, crearea de portofolii. iBrand este o comunitate de show business care îi include pe toți cei care au legatură cu scena, fotografia sau podiumul.

Startup Reaktor a fost lansat în 2022, iar la prima ediție a selectat 17 startup-uri de tehnologie din peste 100 de aplicații din România și Europa de Sud-Est. Antreprenorii au învățat timp de douăsprezece săptămâni cum să își valideze ideea, să dezvolte și să valideze internațional un MVP, aspecte legale de demararea unei afaceri, cum să își definească și să își analizeze concurența, să creeze un plan de marketing, cum să obțină finanțare de la business angels, crowdfunding sau granturi, cum să acceseze programe de creștere și cum să se extindă la nivel internațional.

Programul a folosit exemple practice și studii de caz prezentate de mentori cu experiență din Europa Centrală și de Est. După programul de incubare, șapte startup-uri au fost selectate pentru a participa la Demo Day cu juriul regional de investitori, unde echipele au concurat pentru a fi selectate pentru campanii de crowdfunding pe platforma Rōnin.

ROTSA (Romanian Tech Startups Association) este o organizație nonprofit care își propune să promoveze, să sprijine și să reprezinte interesele startup-urilor de tehnologie din România. Prin colaborarea cu actori ai ecosistemului național, ROTSA realizează maparea națională a startup-urilor tech din România, pentru a genera date privind starea și evoluția companiilor de tip start-up tech.

Techcelerator este acceleratorul SEED care se adresează startup-urilor de tehnologie avansată din România și Europa de Sud Est, având =sedii în București și Cluj-Napoca. Acceleratorul beneficiază de suportul strategic oferit de GapMinder, Google for Startups și colaborează și cu alți investitori locali și europeni pentru a susține ecosistemul tech din România si Europa de Sud Est. Techcelerator a susținut peste 200 de startup-uri de-a lungul rundelor de accelerare anterioare, dar și prin diferite programe de suport, organizate de acesta sau în parteneriat cu alte entități din ecosistem. De la lansare, companiile din portofoliul Techcelerator au beneficiat de o investiție totală de peste 20 milioane de euro.

Rōnin este platforma de investiții care sprijină antreprenori locali și europeni să-și finanțeze ideile de afaceri indiferent de industria din care fac parte sau stadiul de dezvoltare la care se află. Echipa Rōnin selectează companii inovatoare care au potențial de scalare, conform unei grile independente de evaluare, le sprijină în creșterea nivelului de pregatire pentru investiție și derularea campaniilor de finanțare, ca mai apoi să le faciliteze accesul la investitorii de retail. Cu un prag minim unic de investiție de numai 100 de euro, oricine are acum oportunitatea de a investi în start-up-uri, sprijinind antreprenorii și ideile în care cred să atingă succesul. Cu Rōnin, mai mulți antreprenori pot strânge capital mai ușor direct de la potentiali beneficiari, primind astfel nu doar finanțarea necesară, ci și validarea pieței, iar investitorii își pot diversifica cu ușurință portofoliul de investiții pentru a-și reduce expunerea la risc.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: