BizRemote by certSIGN Business Stiri

Premieră la ANAF: te poți înregistra în Spațiul Virtual Privat fără o vizită obligatorie la ghișeu

13 aug. 2020 < 1 min

Premieră la ANAF: te poți înregistra în Spațiul Virtual Privat fără o vizită obligatorie la ghișeu

Reading Time: < 1 minut

ANAF a lansat o aplicație prin care contribuabilii români își pot deschide un cont în Spațiul Privat Virtual (SPV) prin identificare video pe internet, fără să mai fie necesară prezența fizică la ghișeu, obligatorie până acum pentru activarea prezenței în SPV.  

CUM SE FACE IDENTIFICAREA VIZUALĂ ONLINE?

Contribuabilul face o cerere pe site-ul ANAF, în urma căreia primește pe email o programare pentru o sesiune video de indentificare vizuală online, La ora și data comunicate prin email, acesta va intra într-o sesiune video cu un inspector de la Fisc, care îi va adresa întrebări de verificare a identității. În situația în care contribuabilul nu poate participa la sesiunea video, acesta se poate reprograma în interval de zece zile.

Video-interviul se desfășoară după o serie de reguli trimise contribuabilului prin email. În situația în care persoana fizică nu răspunde corect întrebărilor adresate, cererea de înregistrare în SVP se respinge.  

Procedura este valabilă numai pentru persoane fizice, nu și pentru firme, pentru acestea din urmă a fost emisă la sfârșitul lui mai o altă procedură, bazată pe transmiterea unor date emise și transmise anterior de Fisc, către firma care solicită acces online la SPV.

Spațiul Privat Virtual (SPV) este un serviciu destinat atât persoanelor fizice, cât şi persoanelor juridice, prin intermediul căruia contribuabilii au acces pe internet la situația lor fiscală, află ce taxe au de plătit și primesc notificări de la Fisc. Este găzduit pe serverele Ministerului Finanțelor Publice, iar documentele comunicate prin acest serviciu au aceeaşi putere juridică ca cele comunicate prin poştă sau la ghişeu.

Până acum, autorizarea unei persoane fizice sau juridice să acceseze SPV nu se putea efectua fără prezența fizică la un ghișeu al ANAF. 

Foto: © Anyaberkut | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: