Stiri

Premierul promite că nu vom avea taxe pentru mașinile vechi

4 iun. 2021 2 min

Premierul promite că nu vom avea taxe pentru mașinile vechi

Reading Time: 2 minute

Una din problemele actuale ale României constă în faptul că sunt foarte multe mașini vechi și foarte vechi aflate în circulație în țară. Prin PNRR, România se angajează să reducă poluarea și are în plan reînoirea parcului auto.

Una din măsurile despre care s-a tot discutat în ultimele zile ar fi introducerea de noi taxe, atât de poluare, cât și pentru a descuraja cumpărarea de mașini vechi. Dar o nouă taxă nu este pe placul premierului.

În cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria, premierul a subliniat că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu prevede introducerea unei taxe auto.

„Acolo nu scrie taxă. Scrie o măsură de descurajare, deci pot să fie mai multe lucruri, o măsură de descurajare a înscrierii autovehiculelor care poluează în România. Şi aici trebuie să fim foarte atenţi cum facem acest lucru. (…) Vom vedea cu ce vine Ministerul Mediului, Ministerul Finanţelor. Vedem ce soluţie vor avea. Am fost foarte clar eu şi în negocierile cu Comisia Europeană, am spus că nu sunt adeptul taxelor, nu îmi doresc taxe, chiar dacă e vorba de taxe de mediu, pentru că pozitiv putem să descurajăm oamenii să îşi cumpere maşini vechi”, a precizat Cîţu.

Programul Rabla, soluția pentru a cumpăra mașini noi

El a menţionat că, în condiţiile unei dezvoltări economice, tot mai mulţi români îşi vor permite maşini noi, iar programul Rabla va permite la rândul său reînnoirea parcului auto.

„Românii bogaţi, bineînţeles, dacă creşte economia, îşi vor lua maşini noi. Deci vrem ca toţi românii să-şi permită maşini noi. O altă variantă este sistemul de program Rabla – iarăşi, pozitiv; o măsură pozitivă de descurajare şi de reînnoire a parcului auto. Sunt măsuri, dacă stăm şi ne gândim, putem să găsim, nu trebuie să mergem imediat la taxe. În teoria economică să ştiţi că e foarte greu să găseşti un exemplu unde taxele sau impunerea de taxe au contribuit la reducerea poluării. Nu taxele fac aşa ceva. Trebuie să fie un întreg ecosistem”, a declarat Cîţu.

Premierul a adăugat că la Ministerul Transporturilor există o discuţie despre schimbarea modului de calcul pentru roviniete.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: