Finanțe Stiri

Prima companie din foodservice listată la BVB

09/11/2017 3 min read

Prima companie din foodservice listată la BVB

Reading Time: 3 minute

Acțiunile Sphera Franchise Group, compania care administrează restaurante sub brandurile KFC, Pizza Hut şi Taco Bell, au intrat la tranzacționare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu simbolul bursier SFG.

Mircea Ursache, vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), consideră listarea Sphera Franchise Group este o lecție de educație financiară, bazată în primul rând pe transparență, în al doilea rând din punct de vedere al raportărilor și în al treilea rând o lecție de guvernanță corporativă. “Sunt fericit că se întâmplă atâtea în ultima perioadă și că mediul privat, investitorii privați vin să arate că dacă vrem o economie serioasă, sănătoasă, transparentă, asta se poate face doar pe o piață reglementată”, a mai arătat vicepreședintele ASF.

Lucian Anghel, președintele Consiliului de Administrație al BVB, a arătat că este cea mai mare listare pe segmentul de acțiuni realizată la BVB în a doua jumătate a acestui an si a cincea listare din ultimele 12 luni.

„Avem încredere că prezența Sphera Franchise Group la Bursa de Valori București va deschide apetitul investitorilor pentru a realiza noi tranzacții, iar pentru companii va fi un semnal de confirmare că își pot dezvolta afacerile cu succes prin intermediul bursei românești, care poate absorbi tranzacții semnificative. Este cea mai mare listare pe segmentul de acțiuni realizată la BVB în a doua jumătate a acestui an si a cincea listare din ultimele 12 luni”, a declarat Lucian Anghel.

Mark Hilton, CEO al SFG

“Suntem încântați că ne alăturăm companiilor importante care sunt deja prezente pe bursa locală și suntem mândri de faptul că suntem prima companie din domeniul foodservice care se listează la BVB. Investitorii vor avea acum, prin intermediul Sphera Franchise Group, expunere la unele dintre cele mai renumite branduri din lume precum KFC, Pizza Hut și Taco Bell. Pentru Sphera, acest moment marchează o nouă etapă în dezvoltarea companiei și avem ambiții foarte mari, planul nostru fiind să depășim 240 de restaurante până la finalul anului 2022. Dorim să mulțumim tuturor celor care au făcut acest moment posibil și privim cu încredere viitorul nostru în calitate de companie listată,” a spus Mark Hilton, CEO al SFG.

Preţul final de ofertă pentru cele 9,83 de milioane de acţiuni emise de Sphera oferite în cadrul ofertei publice iniţiale secundare a fost stabilit la 29 lei pe acţiune. La acest preț, valoarea ofertei a fost de peste 285 milioane lei (echivalentul a 62 de milioane de euro). În cadrul ofertei, 9,34 milioane de acțiuni, adică 95% din total, au fost alocate către investitorii instituționali și sub 0,5 milioane de acțiuni, echivalentul e 5%, către cei de retail.

Intermediarii ofertei au fost Wood & Company, în calitate de Sole Global Coordinator şi Joint Bookrunner, în vreme ce Raiffeisen Bank şi Alpha Finance România au acţionat ca Joint Bookrunner, respectiv Co-Lead Manager.

Sphera Franchise Group este compania care deţine dreptul de a administra restaurante sub brandul KFC în România, Republica Moldova şi în anumite regiuni din nordul Italiei şi operează francizele Pizza Hut, Pizza Hut Delivery şi Taco Bell în România. Compania a înregistrat anul trecut vânzări ȋn cadrul restaurantelor de 514,5 milioane lei, cu 26,8% mai mult faţă de 2015 şi a realizat un profit net de 51,6 milioane lei, cu 9,2% peste cel din anul precedent.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole pe aceeași temă