Stiri

Problema gunoiului din București, departe de rezolvare. Se caută soluții pentru o nouă groapă de gunoi

14 iul. 2021 3 min

Problema gunoiului din București, departe de rezolvare. Se caută soluții pentru o nouă groapă de gunoi

Reading Time: 3 minute

Problema gunoiului din București este departe de a se rezolva. În urma unei discuții care a avut loc miercuri între primarii de sectoare din București, Primăria Generală și Ministerul Mediului s-a ajuns la concluzia că trebuie dezvoltată o nouă stație pentru depozitarea gunoiului, în afara Capitalei. Însă acest lucru se va putea face doar după o modificare legislativă, din partea Guvernului. Urmare a acestei modificări s-ar putea crea premisele pentru depozitarea gunoiului în alte județe.

Pe lângă aceasta ar trebui creată și o stație de sortare și tratare în Capitală, pe lângă punctele de colectare a fracțiilor separate de deșeuri. Pentru aceste proiecte pot fi accesate fonduri europene. Ministrul Mediulu, Tanczos Barna, a declarat, în urma întâlnirii, că Bucureștiul este “captiv, în ceea ce privește depozitarea deșeurilor.

S-a înființat Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor București

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand a organizat la sediul primăriei o întâlnire cu ministrul Mediului, Tanczos Barna, președintele Agenției Naționale pentru Mediu, Florin George Gârbacea, Comisarul General al Gărzii Naționale de Mediu, Florin Diaconu, prefectul Municipiului București, Alin Stoica, primarul General al Municipiului București, Nicușor Dan și toți primarii de sector din Capitală, pentru a rezolva situația deșeurilor.

“Am convenit să înființăm cât mai repede Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor București. În cadrul asociației ne propunem demararea de urgență a proiectelor de înființare a unui nou depozit ecologic pentru deșeuri nepericuloase ce va deservi Bucureștiului, precum și a unor stații de tratare a deșeurilor.

În acest moment Capitala nu prea mai are unde să arunce gunoiul pentru că principala groapă de gunoi a fost închisă. Primăria Municipiului București a găsit alt operator și trebuie actualizate condițiile de operare. Sectorul 1 este direct afectat din această cauză. Criza din Sectorul 1 se poate repeta oricând în alte sectoare și nu cred că își dorește nimeni asta. Vedeți pe străzile din București foarte mult gunoi provenind din construcții sau șantiere care nu este ridicat, coșuri de gunoi stradale pline. Chiar dacă acest lucru este interzis de regulamentul de salubrizare unii operatori aleg să fie mai presus de lege. Noi facem eforturi zilnice să evităm ca orașul nostru să devină un focar de infecție și facem un apel către toate companiile de salubrizare, sortare și tratare a deșeurilor să nu șantajeze în nici un fel autoritățile publice. Este un moment critic pe care îl vom putea depăși împreună”, a scris Clotilde Armand, după întâlnire.

Soluții pentru depozitarea gunoiului în alte județe

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a transmis că analizează posibilitatea de a depozita deșeurile Bucureștiului și în alte județe.

„Capitala este captivă în ceea ce privește depozitarea deșeurilor. Există o singură locație autorizată, din punct de vedere al mediului, unde se pot depozita deșeurile. Ministerul va analiza posibilitatea oferirii unor alternative pentru a putea depozita deșeurile și în alte județe, în cazul în care pe acele locații autorizate și aprobate din punct de vedere mediu există această posibilitate.

Am discutat despre ADI (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor București – n.red.), planul comun al celor șase sectoare și al Primăriei Generale în ceea ce privește abordările pe termen mediu și lung. Văd o aplecare serioasă asupra acestor probleme și o intenție sigură, clară, serioasă din partea acestor UAT-uri sau din partea UAT București pentru a rezolva problemele.

Singura locație autorizată este administrată astăzi de Eco-Sud. Această locație are autorizație de mediu. Mai departe, va trebui să vină Primăria Generală ca în strategia pe termen mediu și lung să ofere o soluție care poate fi finanțată din fonduri europene.

Am avut ieri o discuție lungă cu domnul Ghinea pe tot ce înseamnă sisteme de management al deșeurilor la nivel național în toate județele. Am discutat și despre București. Bucureștiul are posibilitatea accesării fondurilor europene, în cazul în care are ADI-ul înființat, strategia aprobată și în cazul în care depune aceste proiecte de finanțare”, a afirmat Tanczos Barna.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: