Analize BizRemote by certSIGN Business Stiri

Probleme de urbanism: 1.2 milioane de locuri publice de parcare pentru 7 milioane de autovehicule

1 oct. 2020 2 min

Probleme de urbanism: 1.2 milioane de locuri publice de parcare pentru 7 milioane de autovehicule

Reading Time: 2 minute

Integratorul de soluții inteligente la cheie Vegacomp Consulting realizează prima analiză a parcărilor publice din România, iar raportul national este de aproximativ 1.2 milioane de locuri publice de parcare, pentru cele 7 milioane de autovehicule înmatriculate în România, la finele anului trecut.

“Primele trei zone și orașe, ca număr al locurilor publice de parcare, sunt Sectorul 2, Sectorul 3 și Iasi, în timp ce primele orașe, ca venituri obţinute din parcări sunt, după liderul București, Cluj-Napoca, Oradea și Sibiu. Mai mult, clasamentul orașelor cele mai eficiente în monetizarea parcărilor este condus, suprinzător, de Odoreheiu Secuiesc, cu 1.591 lei/ loc de parcare/ an, urmat de Timișoara, cu 689 lei și Cluj, cu 613 lei. Ca mod de încasare a veniturilor, putem spune că domină plăţile cash, dar este vizibilă tendința de creștere în direcția plăţilor electronice, cu 49 de orașe în care parcarea se poate plăti printr-o aplicaţie mobilă, în comparaţie cu cele 19 orașe din țară cu parcometre instalate”, declară Cornel Bărbuț, CEO al Vegacomp Consulting.

Astfel, veniturile din parcări s-au ridicat în București la valoarea de 25,5 milioane de lei (la 349.000 de locuri de parcare), pentru Cluj, 23 de milioane de lei (la 38.000 de locuri de parcare). La Oradea, 16 milioane de lei, la aproximativ 28.000 de locuri de parcare.

Harta veniturilor

Potrivit raportului, tariful anual pentru parcările de reședinţă variază între 30 și 100 lei în localităţile mici, respectiv între 70 și 150 lei în orașele mari. Pentru abonamente, preţurile de închiriere variază între 15 lei/lună și 1.000 lei/lună. Tariful orar de ocupare pentru parcările publice cu plată variază între 1 și 5 lei, cu excepţia Bucureștiului și Clujului, unde limita maximă ajunge la 10 lei.

Numărul total al locurilor de parcare de pe stradă (on-street) este de 403.148, dintre care care: 128.735 sunt cu plată, 252.742 sunt fără plată, 13.728 sunt pentru persoane cu dizabilităţi, 124 sunt pentru mașini electrice. Numărul total al locurilor de parcare din afara străzii (off-stret) este de 155.052, iar cel al locurilor de parcare inteligente este de 9.742.

De asemenea, doar 16 orașe au hărţi publice ale parcărilor, în timp ce în 49 de orașe se poate plăti parcarea prin aplicaţie, în 47 de orașe se poate plăti parcarea prin SMS, în 53 de orașe se poate plăti parcarea la DGITL, deși ar trebui să fie posibil în toate orașele, în 11 orașe se poate plăti taxa de parcare prin ghiseul.ro, în 9 orașe se poate plăti taxa de parcare doar numerar, la persoana angajată să gestioneze parcarea, iar în 19 orașe din ţară există parcometre la care se poate plăti utilizarea parcării.

Metodologia acestui raport constat în colectarea datelor de la primării, dar și verificarea acestor informații cu alte surse terțe: media si furnizori. Reprezentanții Vegacomp Consulting au trimis adrese la 324 de primării din România, dintre care au raspuns solicitării un număr de doar 248 de oraşe, nu direct, ci deseori în două sau chiar trei runde de revenire a solicitărilor de informații. Pentru Bucureşti,au fost incluse șapte primării, în raport. Documentul prezent include informațiile prelevate de la primării şi din celelalte surse relevante, în perioada 9 aprilie – 15 septembrie 2020.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: