Interviuri Management Stiri

Programarea unui succes

3 ian. 2019 3 min

Programarea unui succes

Reading Time: 3 minute

România are cea mai mare rată, din Europa, a femeilor care studiază în domeniul IT, acestea ocupând aproape o treime din joburile IT din țară, număr care va crește în următorii ani.  

Dan Octavian Cătană, HR Business Partner la Connections România, o companie specializată în IT Outsourcing, BPO și software development, ne-a vorbit despre femeile programator, dar și despre salariile pe care le câștigă acestea.

Dan Catana Connections

Care sunt diferențele principale pe care le-ai întâlnit în modul de lucru al femeilor, față de bărbați?

Creierul bărbatului este programat să vâneze, fapt ce explică într-o oarecare măsură viziunea restrânsă, în timp ce creierul femeii este capabil să descifreze o arie mai amplă de informație. Bărbații sunt capabili să rețină informația și să o arhiveze. Femeile au tendința de a analiza și reanaliza informația, au un auz mai fin, folosesc mai multe cuvinte atunci când vor să exprime un lucru și se descurcă la îndeplinirea sarcinilor independente.

Bărbații percep o situație ca un întreg și gândesc global, spre deosebire de femei, care gândesc local, băzându-se pe nuanțe și detalii. Bărbații construiesc și creează, își asumă riscuri și experimentează. Femeile selectează cele mai valoroase cunoștiințe și le transmit generațiilor următoare.

Bărbații sunt mai independenți în gânduri și acțiuni, însă femeile sunt dispuse să urmeze sugestiile propuse de ceilalți.

Reușesc femeile programator să avanseze mai rapid, în comparație cu bărbații?

La ora actuală, nu se mai pune problema diferențierii dintre femei și bărbați în lumea software. Cred totuși că femeile au un avantaj în ceea ce privește partea de soft skills, ceea ce le poate permite sa aibă o ascensiune profesională mai rapidă, atât timp cât au și o experiență solidă tehnică în spate.

De ce credeți ca femeile sunt minoritare în acest domeniu?

În mod involuntar de cele mai multe ori când spui programator te gândești la un bărbat. Însă, în mod surprinzător, România are cea mai mare rată, din Europa, a femeilor care studiază în domeniul IT.  Femeile ocupă aproximativ o treime din joburile IT din țara noastră, deci lucrurile nu stau tocmai rău.

De asemenea, în scopul combaterii discriminării pe baza genului, au luat ființă o serie de platforme online care se oferă să ajute în mod gratuit femeile să pună bazele programării:

  1. Mother Coders – Este o organizate non-profit care oferă șansa mamelor să învețe programare.
  2. Girl Develop It – Scopul platformei este acela de a ajuta femeile să construiască aplicații mobile și site-uri web.
  3. Ladies Learning Code– Poate fi un punct de start pentru femeile care până acum nu au mai întâlnit programarea.
  4. Girls Who Code– Program special creat pentru a ajuta adolescentele interesate de programare.
  5. Skill Crush – Aici, tinerele interesate, pot învăța să programeze luând cursuri online de codare și/ sau de web desig.

În următorii ani, care crezi ca va fi procentajul de femei programator?

Nu pot oferi un procent în acest sens, însă sunt absolut convins că numărul femeilor programator va crește în următorii ani.

Cât câștigă, în medie, o femeie programator?

Salariile medii în IT-ul românesc pornesc de la 750-1.000 EUR depinzând de limbajul de programare folosit.

Care ar fi portretul generic al unei femei programator?

Femeile programator sunt ambițioase, perseverente, meticuloase, comunicative, dornice să învețe mereu lucruri noi și să se perfecționeze. Apreciază foarte mult flexibilitatea în muncă și sunt atrase de proiectele inovative.

 

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: