Finanțe Stiri

Radulescu, BT: Nu cred ca vine o alta criza

25 feb. 2016 2 min

Radulescu, BT: Nu cred ca vine o alta criza

Reading Time: 2 minute

Singura criza care poata sa vina este o criza de incredere in moneda, spune economistul sef al Bancii Transilvania, care nu crede ca va veni o alta criza.

“Premisele sunt bune pe termen scurt si mediu, nu trebuie sa ne panicam la undele de turbulente din piete”, a declarat economistul BT la evenimentul Un week-end cu presa economica, organizat de Piata Financiara.

Andrei Radulescu a explicat ca turbulentele de la inceputul anului sunt normale daca avem in vedere faptul ca aproape sapte ani FED-ul a pompat lichiditate, la care s-a adaugat si politica BCE.

“Trebuie sa aiba loc o realocare a fluxurilor de capital, care devin nervoase pentru ca vor sa aiba randamente si nu mai stiu unde sa se duca. Daca aplicam principiul vaselor comunicante, capitalurile vor fugi dintr-un instrument in altul mult mai repede pâna se va gasi un nou echilibru pe pietele financiare”, a spus economistul. Acesta a aratat ca singura criza care poata sa vina este o criza de incredere in moneda.

“Pierzând increderea in moneda, lumea va incerca sa scape de ea – va consuma mai mult, va incepe sa investeasca mai mult si vom ajunge in acel joc permanent intre banci centrale si piata. Vom asista la o majorare semnificativa a vitezei de circulatie a banilor care sa conduca la o perioada de presiuni exagerate de natura inflationista”, a spus Radulescu adaugand ca atata vreme cat este exces de lichiditate, valoarea acestei lichiditati este nula – dovada ca dobânzile sunt aproape zero.

“Exista riscul aparitiei deflatiei, când lumea nu mai are incredere in moneda si amâna consumul, amâna investitiile, dar vom mai vedea”, a mai spus Radulescu.

China nu e in criza, se transforma

“Marile crize economice vin de la bani, de la fluxurile financiare – ori de la banci, ori de la crize valutare precizând ca nu este cazul sa fim prapastiosi”, a spus economistul BT, raspunzand la o intrebare ce facea referire la criza din China.

Radulescu a sustinut ca in China nu avem de-a face cu o criza, ci cu o transformare. „Nicio tara din lume nu poate creste cu 10%, pentru ca ajungi la un nivel de dezvoltare”, a subliniat economistul. Acesta a aratat ca decizia FMI de a include Yuanului in cosul DST de la 1 octombrie 2016 va forta China sa faca reforme si mai ample pe piata financiara astfel incât sa evite iesirea de capital strain.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: