BizRemote by certSIGN

Raed Arafat: Oamenii să ia în considerare doar ce este adoptat și explicat de autorități

20 mart. 2020 2 min

Raed Arafat: Oamenii să ia în considerare doar ce este adoptat și explicat de autorități

Reading Time: 2 minute

Circulă în aceste momente pe rețele sociale, dar și pe WhatsApp, un document, care pare a fi emis de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență.

Raed Arafat, Şeful Departamentului pentru situaţii de Urgenţă (DSU) a explicat că „deciziile nu pot aparține unei singure persoane și trebuie discutate și puse pe masa specialiștilor chiar dacă la final se iau decizii care nu sunt aprobate în unanimitate. De aceea, rog populația să nu ia in considerare nimic din ce se publică în spațiul public până nu este adoptat și explicat de autorități. Proiectul răspândit recent este doar un proiect care nu este adoptat și care cu siguranță poate suferi încă multe modificări.”

El a continuat spunând că „acest document este unul destinat analizei grupului de lucru tehnico-științific din cadrul Comitetului Național pentru Sițuații Speciale (CNSSU) de Urgență. Grupul are membri din mai multe domenii, dar mai ales din domeniul medical, epidemiologic și de boli infecțioase. Decizia finală asupra măsurilor se ia la nivelul CNSSU în urma prezentării discuțiiilor din cadrul grupului tehnic. Astfel, este posibil ca unele măsuri să fie luate, amânate sau respinse.”
Raed Arafat mai spune că România nu se află în situația altor țări cu un număr foarte mare de cazuri până în acest moment, iar măsurile propuse sunt măsuri care au în continuare caracter preventiv și care să limiteze răspândirea cât mai mult posibil, așa cum este recomandat și de către mai multe organizații internaționale.
„Din păcate, iresponsabilitatea persoanei care a făcut acest proiect public când acesta este încă pe masa discuțiilor este una evidentă, inducând populația în eroare și panică fără rost și împiedicând un proces de consultare să fie finalizat corect și în liniște. Dacă acest proiect este adoptat în următoarea perioadă, total sau parțial, vor fi luate toate măsurile necesare pentru a sprijini populația în perioada aplicării prevederilor.”, a mai spus șeful DSU.

Știrile false se pedepsesc

Site-ul stiridemoment.ro, căruia ministrul de Interne, Marcel Vela, i-a cerut închiderea miercuri după-amiază sub acuzația de distribuire de știri false, nu mai este functional de joi dimineață.

Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, a transmis către ANCOM, miercuri, propunerea Grupului de Comunicare Strategică de dezactivare a site-ului. Este primul site închis din cauza știrilor false pe baza decretului de instituire a stării de urgență.

Odată cu declararea stării de urgență, autoritățile au luat și măsuri pentru presa scrisă, online și pentru posturile de televiziune.

Grupul de Comunicare Strategică de la Guvern va analiza știrile difuzate în online și poate propune suspendarea unui site în cazul în care acesta ar publica informații false. CNA a emis instrucțiuni pentru televiziuni, cerând ca informațiile emise oficial de autorități să aibă prioritate. 

Credit foto: ID 49131815 © Cosmin Iftode | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: