Finanțe Stiri

Raiffeisen Banca pentru Locuinte, profit in crestere in 2014

22 apr. 2015 2 min

Raiffeisen Banca pentru Locuinte, profit in crestere in 2014

Reading Time: 2 minute

Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) a obtinut anul trecut profit de peste 1,7 milioane de lei, in urcare cu 4% fata de 2013. Valoarea contractelor de economisire-creditare a avansat cu 14%, la 3,2 miliarde de lei, iar numarul clientilor a crescut cu 10%, la 217.000.

Depunerile efectuate de clienti au urcat cu 34% fata de anul 2013, soldul total aferent contractelor de economisire-creditare atingand, la sfarsitul anului trecut, 451 milioane lei. La finele lunii decembrie, RBL a raportat un nivel total al activelor de 527 milioane lei, in crestere cu peste 30% fata de anul 2013.

„Preocuparea noastra cea mai mare a fost si este de a creste activitatea de creditare in conditii de risc minim pentru clienti si pentru banca. Contractand o finantare in lei, cu dobanda fixa, clientul evita riscul de rata de schimb si cel de rata dobanzii. Finantand clienti cu un istoric de economisire cunoscut, banca minimizeaza costul cu provizioanele”, a declarat presedintele RBL, Aurelia Cionga, intr-un comunicat de presa.

Valoarea creditelor acordate de RBL in 2014 a fost de 35 milioane lei, in crestere cu 31% fata de valoarea inregistrata cu un an inainte. In 2014, valoarea medie a finantarilor prin creditele garantate cu ipoteca a fost de 140.000 lei, in crestere cu 6% fata de 2013, in timp ce valoarea medie a creditelor negarantate a fost de 27.000 lei, cu 5% mai mare fata de anul anterior.

Creditele garantate cu ipoteca au fost solicitate in principal de clienti care au achizitionat imobile (60% din volumul total de credite cu ipoteca), iar creditele fara ipoteca au fost acordate in mare parte pentru modernizarea imobilelor (82% din volumul total de credite fara ipoteca).

Dezvoltarea activitatilor de economisire si creditare a condus la cresterea veniturilor nete atat a celor din dobanzi, cu 9 % fata de 2013, cat si a celor din comisioane, cu 3% fata de 2013. In 2014, RBL a obtinut un profit net de peste 1,7 milioane lei, in crestere cu 4% fata de anul anterior.

Raiffeisen Banca pentru Locuinte ofera produse de economisire-creditare, destinate imbunatatirii situatiei locative. Clientii, care incheie un contract de economisire-creditare si economisesc o perioada de timp, au ulterior posibilitatea accesarii unui credit cu dobanda fixa de 4,5% pe an, in functie de produsul ales. In fiecare an, clientii primesc la depunerile efectuate in anul respectiv, o prima de stat de 25% pe an, pana la 250 de euro (echivalentul in lei), la care se adauga dobanda bancii.

Finantarile acordate de Raiffeisen Banca pentru Locuinte sunt folosite atat pentru renovare, modernizare, extindere, constructie sau cumparare de locuinte, cat si pentru refinantarea altor credite ipotecare/imobiliare, contractate de la alte banci. Produsele oferite de RBL sunt vandute in prezent prin cele 525 de agentii Raiffeisen Bank si prin parteneri.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: