Finanțe Stiri

Raiffeisen Bank – profit net de 98 mil. euro in 2015

16 mart. 2016 2 min

Raiffeisen Bank – profit net de 98 mil. euro in 2015

Reading Time: 2 minute

Raiffeisen Bank a realizat un profit net de 98 de milioane euro in 2015, fata de 113 de milioane euro, cat inregistra in 2014, influentat in principal de o usoara scadere a veniturilor si anumite cheltuieli nerecurente ale anului 2015, anunta banca, intr-un comunicat de presa.

Valoarea totala a activelor Raiffeisen Bank a ajuns la 6,95 miliarde euro, in crestere cu 8% fata de 6,41 miliarde euro, cat erau la finele lui 2014. Comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, creditele nete acordate au crescut cu 5%. Cifra raportata de crestere a creditelor este de12%, evolutie influentata de o tranzactie incheiata cu o companie parte a Grupului RBI, care a insemnat preluarea unui portofoliu de credite in valoare de aproximativ 240 milioane euro.

In ceea ce priveste soldul depozitelor atrase de la clienti, desi ratele dobanzilor din piata s-au aflat la niveluri reduse, acesta au crescut constant in 2015, cu 12% fata de anul precedent (depasind cu peste 30% cresterea inregistrata la nivelul sistemului bancar). In consecinta, raportul credite/depozite a inregistrat o valoarea de 81%, similara cu cea din 2014. Capitalizarea bancii este solida, cu o rata de adecvare a capitalului de 18,6%.

„Suntem multumiti de rezultatele obtinute in 2015 si ramanem preocupati de construirea unor relatii pe termen lung cu clientii nostri. Asta inseamna ca vom continua sa ne concentram pe imbunatatirea interactiunii cu banca, in sensul simplificarii si transparentei costurilor si a rapiditatii tranzactiilor. Ne propunem sa fim cat mai buni in ceea ce facem si nu ma indoiesc ca vom reusi ca si pana acum, sa crestem profitabil si echilibrat”, a spus Steven van Groningen, Presedinte&CEO Raiffeisen Bank.

“Raman o problema schimbarile legislative cu care ne confruntam in prezent si care pot avea un impact semnificativ asupra activitatii si a rezultatelor noastre in 2016”, a spus Steven van Groningen, Presedinte&CEO Raiffeisen Bank.

Banca arata ca in 2015 a reusit sa compenseze partial impactul ratelor de dobanda scazute din piata, care au afectat veniturile. “Cresterea activitatii de creditare si a altor operatiuni bancare au facut ca scaderea veniturilor sa fie doar de 1%, pana la 449 milioane euro”, se arata in comunicat.

„Economia romaneasca are nevoie de finantare, asadar putem sa cream premizele cresterii creditarii, a parteneriatelor si a unor relatii pe termen lung cu clientii nostri. In 2015 am finantat economia, prin credite noi acordate, in valoare de peste 2 miliarde de euro”, a spus Steven van Groningen.

Cheltuielile nete cu provizioanele au scazut la 65 de milioane euro comparativ cu 2014, cand erau 71 de milioane de euro. S-a confirmat imbunatatirea semnificativa a indicatorilor de risc aferenti persoanelor fizice, observata si de-a lungul anului precedent, iar in 2015 aceasi tendinta pozitiva se poate observa si la clientii IMM si companii mari si medii. Implementarea unei strategii prudente de risc isi arata rezultatele in evolutia ratei creditelor neperformante, care a inregistrat o scadere semnificativa, pana la 6,7%, in 2015 fata de 7,5% cat era in 2014.

Totodata, banca anunta ca tot mai multi clienti folosesc canalele electronice pentru a face operatiuni – cu efecte deopotriva in eficientizarea activitatii si in satisfactia clientilor. Numarul utilizatorilor activi Raiffeisen Online a depasit 83.000, in timp ce numarul utilizatorilor Smart Mobile aproape s-a dublat, ajungand la 28.000.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: