Stiri Tech

RCS&RDS lansează servicii 5G în cinci orașe din România

27 iun. 2019 2 min

RCS&RDS lansează servicii 5G în cinci orașe din România

Reading Time: 2 minute

RCS&RDS lansează servicii comerciale 5G, în cinci orașe din țară, rețeaua fiind dezvoltată în urma unor parteneriate cu producătorii de echipamente Ericsson și Huawei. Într-o prima fază, perioada iulie-august, serviciile 5G ale operatorului vor fi disponibile în București (Centrul Vechi, câteva parcuri, zona de food din mall-urile mari), Constanța, Mamaia, Oradea, Cluj-Napoca și Iași, pentru ca din toamnă acoperirea să se extindă în Brașov, Timișoara, Craiova, Sibiu și stațiunile Sinaia, Bușteni, Predeal, Poiana Brașov. Tehnologia 5G promite o viteză mobilă de până la 10 ori mai rapidă decât 4G.

În ceea ce privește primele terminale disponibile, clienții pot realiza pre-comenzi pe www.digiromania.ro pentru achiziționarea modelelor Xiaomi Mi Mix 3 5G – 2.999 lei și 3.149 lei, preț în funcție de capacitatea de stocare 64 GB și 128 GB, și Huawei Mate 20X 5G – 6.299 lei.

„Orice client cu abonament Digi Mobil, care deține un terminal compatibil, va putea efectua trafic și în rețeaua Digi MOobil 5G (…) Traficul va fi nelimitat. Traficul de 50 Gb/lună, la viteză de acces normală, disponibil anterior peste rețeaua 4G, va fi disponibil în rețeaua 4G și 5G”, a declarat azi vicepreședintele RCS&RDS, Valentin Popoviciu, în cadrul unei conferințe de presă.

În ceea ce privește investiția în dezvoltarea rețelei 5G, oficialul companiei a precizat că bugetul pentru dezvoltarea infrastructurii RCS&RDS în acest an va fi similar celui din 2018, respectiv 270-280 milioane de euro.

Licitația 5G, spre sfârșitul anului

RCS&RDS va implementa hardware-ul și software-ul 5G New Radio (NR) bazate pe standardele 3GPP ale Ericsson. 5G este construit pe rețeaua DIGI 4G, iar clienții se vor conecta la ambele rețele 4G și 5G în același timp pentru a obține conectivitate optimă chiar și în zonele cele mai aglomerate (în funcție de compatibilitatea terminalului cu tehnologia 5G).

România intenționează să lanseze licitația de frecvențe pentru spectrul suplimentar necesar pentru rețelele wireless 5G în cel de-al patrulea trimestru al anului 2019. În acest moment, RCS&RDS oferă serviciul 5G prin spectrul său comercial deja disponibil în banda de 3.6 – 3.8 GHz. Obținerea altui/altor spectre de frecvență în urma licitației va putea permite operatorului să asigure o acoperire mai bună, pentru mai mulți clienți și servicii. 

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: