Management Stiri

Regii junglei corporatiste din Orasul Leilor

26 feb. 2015 3 min

Regii junglei corporatiste din Orasul Leilor

Reading Time: 3 minute

La rascrucea drumurilor comerciale globale se naste o noua generatie de manageri, care combina stilul occidental direct cu influentele asiatice. Cum arata liderii cu care Singapore vrea sa cucereasca lumea? 

 Singapore este cu sase ore inaintea Romaniei, dar cu toate acestea, ca dinamica a mediului de afaceri, cele doua tari par despartite de mai bine de sase ani. In mica insula asiatica infrastructura este remarcabila, totul este extrem de bine conectat si functioneaza excelent, salariile sunt mari, in timp ce taxele sunt mici in comparatie cu multe dintre statele Batranului Continent. Mai mult, Singapore este un oras sigur, in care eficienta este cuvantul de ordine si totul functioneaza dupa reguli clare. Asadar, intre statul din sud-estul Asiei si cel din sud-estul Europei nu este doar o diferenta de 9.000 de kilometri sau un zbor de 13 ore.

 Motiv pentru care Singapore este una dintre cele mai importante destinatii pentru managerii din toate colturile lumii. „Cred ca, spre deosebire de alte piete din regiunea Asia-Pacific, Singapore este ca o zona tampon pentru expatii veniti in Asia”, spune pentru Biz Gary Williams, Managing Director pentru Asia de Sud-Est la firma de executive search Pedersen & Partners. „Singapore este una dintre cele mai potrivite destinatii in care sa te «aclimatizezi» cu cultura asiatica, din foarte multe puncte de vedere: de la educatie la lifestyle. Este foarte usor si pentru familii sa se obisnuiasca aici, fara prea mari eforturi”, adauga Williams.

 Daca in trecut multinationalele care isi cladeau cartierele generale din Asia in Singapore aduceau in fruntea companiei manageri occidentali, acum tot mai multe organizatii opteaza pentru talente locale. Asa se poate explica si faptul ca stilul de management din Singapore seamana cu cel aplicat de occidentali, mostenirea expatilor trecuti prin Singapore nefiind de neglijat, dar are si puternice influente asiatice. Spre deosebire de leadership-ul vestic, managerii de top din statul asiatic au tendinta ca, in relatiile cu angajatii, sa afiseze un comportament mai “parental”, ceea ce se poate traduce si prin exercitarea unei oarecare autoritati, dar si implicarea conducerii in viata salariatilor. In mediul de afaceri din Singapore, disensiunile dintre managerul direct si subaltern se vor rezolva intotdeauna intr-o maniera privata si nu in cadrul unei sedinte cu alti membri ai echipei.

 „Singapore este un hub pentru Asia-Pacific, conduci echipe din Malaezia, Vietnam, China si trebuie sa fii sensibil la diferentele culturale, pentru ca stilul de management vestic nu va functiona aici. Aici trebuie sa comunici mai eficient, sa fii mai rabdator si mai atent la culturi”, spune Gary Williams, care adauga ca cele mai cautate abilitati ale top managementului de catre companiile din Singapore sunt gandirea strategica, viziunea de ansamblu, o gandire out of the box, abilitatile de lider, cu care sa poata influenta echipe si sa conduca prin puterea exemplului.

Se pare ca executivii din Orasul Leilor nu duc lipsa de astfel de aptitudini. O arata si studiul recent „New Talent Report”, realizat de Scoala de Business IMD din Elvetia, care arata ca din 60 de state analizate de realizatorii raportului Singapore ocupa pozitia 17 intr-un top al competentelor managerilor seniori, inaintea Germaniei (care ocupa pozitia 21), a Romaniei (36) ori a Japoniei (56). Acelasi raport arata ca, in termeni de educatie manageriala, Singapore este detinatoarea medaliei de bronz, dupa Elvetia si SUA. Una dintre greutatile care inclina insa talerele balantei in defavoarea competitivitatii orasului-stat are la radacina aptitudinile fortei de munca. La capitolul angajati talentati, Singapore ocupa un modest loc 36, in a doua jumatate a clasamentului intocmit de Scoala de Business din Elvetia, fiind depasit de Romania (locul 24), Indonezia (14), Malaiezia (6) si de Filipine (5).

 Cu toate acestea, eforturile de revenire sunt vizibile tot in studiu, care demonstreaza ca in termeni de educatie Singapore este pe locul trei in lume, ca prezenta a stiintelor in scoli ocupa prima pozitie, iar ca educatie universitara locul al patrulea. „Lipsa liderilor era o realitate in trecut, acum sunt din ce in ce mai bine organizati in regiune, se concentreaza pe managementul talentelor, de la introducerea in sistem a absolventilor la identificarea adevaratilor performeri, carora le ofera posibilitati de dezvoltare printre care cursuri de management, chiar cursuri MBA la universitati de top. Foarte multe multinationale au creat programe universitare speciale unde isi trimit angajatii talentati”, spune Gary Williams.

Foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: