Analize Stiri Tech

Creștere de 50% a traficului de internet fix în România. Orange conduce la internetul mobil

3 iun. 2021 2 min

Creștere de 50% a traficului de internet fix în România. Orange conduce la internetul mobil

Reading Time: 2 minute

Traficul de internet fix a înregistrat o creștere de 51%, cea mai mare din ultimii ani, în timp ce traficul de internet mobil a avut o creștere de 30%, mai mică comparativ cu anii precedenți, arată o statistică a ANCOM.

Astfel, la finalul lui 2020 s-au înregistrat 5,7 milioane de conexiuni la internet fix (+8% evoluție anuală), dintre care 4,5 milioane, adică aproape 80%, reprezentau conexiuni de foarte mare viteză (peste 100 Mbps). De asemenea, traficul mediu lunar de internet fix/locuitor a fost de 44 GB/lună.

Datele statistice din comunicații electronice pentru întregul an 2020 conțin multe surprize: inversări de tendințe, abateri de la dinamica obișnuită, răsturnări ale unor clasamente istorice. Totodată, conform anticipărilor de la începutul crizei sanitare, cererea de internet fix a atins noi recorduri, cu o creștere de 51% a traficului și 8% a conexiunilor. Trei pătrimi din creșterea numărului de conexiuni produsă în 2020 a avut loc în rural și reflectă continuarea reducerii decalajului de conectivitate al României. Totuși, acest decalaj urban – rural ar putea fi substanțial mai mic dacă autoritățile locale și centrale ar lucra în mod real la simplificarea regimului de autorizare a lucrărilor de construcții și reducerea barierelor la extinderea rețelelor în zonele mai puțin atractive comercial. Sper că toți decidenții politici și administrativi au înțeles, în acest an marcat de pandemie, importanța deosebită a rețelelor telecom, care au devenit esențiale, critice pentru aproape fiecare aspect al vieții economice și sociale.”, a declarat vicepreședintele ANCOM, Eduard LOVIN.

Orange, lider detatașat la Internetul mobil

În ceea ce privește internetul mobil, 20,4 milioane de conexiuni active erau active la sfârșitul lui 2020 (+3%), două treimi (13,6 milioane) fiind conexiuni 4G sau 5G (+13%).Traficul total de internet mobil a crescut cu 30% față de 2019, astfel că traficul mediu a ajuns la 4,9 GB/lună/locuitor.

În funcție de numărul de conexiuni active la internet mobil de la finalul anului 2020, Orange avea o cotă de piață de 39%, Vodafone 25%, ceilalți furnizori însumând 36%.  

Scădere la cartele preplătite

Numărul cartelelor SIM preplătite de telefonie mobilă active a înregistrat o scădere anuală de 6%, în timp ce numărul de cartele SIM cu abonament a crescut cu doar 3%, astfel că numărul total de cartele SIM active a înregistrat o ușoară scădere de 0,3%, se mai arată în statistica ANCOM.

În 2020, traficul mediu de telefonie mobilă efectuat de un locuitor a fost de 5 ore și 8 minute/lună, respectiv de 30 SMS-uri/lună, astfel că traficul total de voce a avut o creştere anuală de 8%.În funcție de numărul de cartele SIM active la sfârșitul anului 2020, Orange avea o cotă de piață de 38%, Vodafone 30%, ceilalți furnizori însumând 32%. 

Chiar dacă numărul de linii de acces de telefonie fixă a continuat să scadă pe parcursul anului 2020, ajungând la 3 milioane (-10%), traficul de voce a avut prima creştere anuală (+7%) după mulţi ani de scădere.

Finalul lui 2020 a consemnat o evolutie istorică în telefonia fixă: la aproape 20 de ani după liberalizarea pieţei, primul loc în funcție de numărul de abonați a fost preluat de RCS&RDS, cu o cotă de piață de 39%, urmat de Grupul Telekom cu 38%, ceilalți furnizori însumând 23%. 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: