Stiri

Regina Elisabeta a II-a a murit. Charles al III-lea devine rege

8 sept. 2022 3 min

Regina Elisabeta a II-a a murit. Charles al III-lea devine rege

Reading Time: 3 minute

Regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a a încetat din viață astăzi a anunțat Familia Regală. Fiul său Charles al III-ea a fost numit Rege și va prelua domnia Regatului Unit.

Drapelul britanic a fost coborât în bernă după momentul anunțului decesului reginei. În fața palatului Buckingam, reședința reginei din Londra s-au strâns sute de persoane imediat după momentul anunțului decesului.

Regina Elisabeta a II-a a fost cel mai faimos monarh din lume. A domnit vreme de 70 de ani și astfel a devenit cel mai lung domnitor al Marii Britanii. Regina Elisabeta a avut ultima apariție în public pe data de 6 septembrie când s-a întâlnit cu prim-ministrul Liz Truss. Aceasta este și ultima fotografie a reginei Elisabeta.

regina elisabeta si primul ministru

Potrivit familiei regale, Regina Elisabeta a fost una din cele mai fotografiate persoane din întreaga lume.

Cine a fost Regina Elisabeta a II-a

Regina Elisabeta a II-a (Elizabeth Alexandra Mary de Windsor) s-a născut la 21 aprilie 1926, la Londra, ca fiică a prinţului Albert, duce de York, viitorul rege George al VI-lea, şi a Elisabetei Bowes-Lion, ducesă de York. Regina Elisabeta a II-a a fost şeful Casei de Windsor, Casa Regală a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Regele George al V-lea a schimbat, printr-o proclamaţie regală, la 17 iulie 1917, numele german al dinastiei Saxa-Coburg şi Gotha cu cel de Windsor, în contextul creat de Primul Război Mondial.

Atât prinţesa Elisabeta, cât şi sora sa mai mică, prinţesa Margareta (1930-2002), au studiat acasă, sub supravegherea Reginei Mamă (1900-2002) şi a guvernantei, potrivit www.royal.uk. Cursurile şcolare cuprindeau franceza, matematica, istoria, dar şi lecţii de dans, muzică şi artă, echitaţie.

Elisabeta a fost proclamată suverană a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, sub numele de Elisabeta a II-a. Încoronarea oficială a avut loc la Westminster Abbey, la 2 iunie 1953, ceremonia fiind condusă de arhiepiscopul de Canterbury, Geoffrey Fisher. Difuzată la radio, întreaga ceremonie a fost, pentru prima oară, transmisă şi la televizor, în întreaga lume.

Prințul Philip a decedat pe 9 aprilie 2021

Prinţul Philip, soţul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a încetat din viaţă, la vârsta de 99 de ani, a anunţat vineri Palatul Buckingham, transmite Reuters.

Philip, duce de Edinburgh, conte de Merioneth şi baron de Greenwich, cunoscut şi sub numele Philip Mountbatten, s-a născut pe 10 iunie 1921 în Corfu, Grecia, şi a deţinut titlul de prinţ al Greciei şi Danemarcei. El a fost soţul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

Charles al III-ea va deveni rege

regele charles al III lea
Charles al III-ea va deveni rege

Fiul Reginei Elisabeta, Charles va deveni rege și va prelua titulatura de Charles al III-ea. Anunțul a fost făcut deja de Palatul Regal.
Regele Charles și-a prezentat deja condoleanțele către Regină și mama lui.
”Decesul mamei iubite, Majestatea sa Regina, este un moment de mare tristețe pentru mine și membrii familiei”, a declarat Regele Charles al III-lea.

Charles, noul suveran al Regatului Unit, va domni sub numele de Charles al III-lea, după moartea reginei Elisabeta a II-a, a anunţat joi premierul britanic Liz Truss.

Premierul britanic, Liz Truss, i-a adus joi un omagiu regretatei regine Elisabeta a II-a, oferindu-i în acelaşi timp sprijin şi loialitate noului monarh al naţiunii, Charles. „Astăzi, Coroana trece, aşa cum a făcut-o timp de peste o mie de ani, la noul nostru monarh, la noul nostru şef de stat, Majestatea Sa Regele Charles al III-lea”, a declarat şefa guvernului britanic într-un discurs către ţară rostit din faţa reşedinţei oficiale din Downing Street.

”Intrăm într-o nouă eră în istoria magnifică a marii noastre ţări, exact aşa cum şi-ar fi dorit Majestatea Sa, rostind cuvintele God save the King”, a declarat ea în faţa biroului său din Downing Street.

Regele Charles este un mare prieten al României. Vizitele sale dese sunt un exemplu în acest sens, dar și proprietățile pe care le deține în satul Viscri.

Liderii din întreaga lume au transmis mesaje de condoleanțe

Liderii din întreaga lume au trimis mesaje de condoleanțe pentru moartea Reginei. Printre aceștia s-au numărat și președintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă, lideri politici, dar și șefi de state străini și oameni simpli deopotrivă.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: