Finanțe Stiri

Reglementarea frânează dezvoltarea activității bancare

27 nov. 2018 < 1 min

Reglementarea frânează dezvoltarea activității bancare

Reading Time: < 1 minut

După criză, reglementarea a devenit o povară și frânează dezvoltarea activității bancare, consideră bancherul Radu Grațian Ghețea.

„Reglementarea după criză a devenit o povară și este datoria noastră, a comunității bancare, datoria BNR, ca împreună cu noi, să revizuim contiuu reglementările în general. Pentru că lucrurile care erau valabile acum trei ani, nu mai sunt valabile acum”, a declarant Radu Grațian Ghețea la seminarul EU-COFILE, organizat de Alpha Bank România, BNR și ARB.

Ghețea a explicat că au fost introduse noi cerințe pentru creditele reeșalonate, deși anterior autoritățile au încurajat băncile să sprijine companiile care au întâmpinat dificultăți. Bancherul a spus că nu se face deosebirea între o reeșalonare pe care banca a trebuit să o facă pentru că era clientul în insolvență și o reeșalonare făcută împreună cu clientul pentru că era mai bine și pentru client și pentru bancă.

“Prin reglementare se pune frână dezvoltării activității bancare. Nu sunt împotriva reglementării, dar (sunt) reglementari prin care dacă ajungi în situația când ai salvat o companie de la insolvență și mai are o sincopă și într-o luna a întârziat 31 de zile, poate din motive obiective, dintr-o gripa porcină, dintr-o gripă aviară, poate din ploi și vânt… nu se ține cont”, a explicat Ghețea.

Bancherul a făcut referire și la noile cerințe de capital diferențiate în funcție de rata creditelor neperformante și gradul de acoperire cu provizioane. El a arătat că ar trebui să fie rediscutate și alte reglementări, inclusiv cele la nivel european care sunt implementate direct prin regulamente, și că ar trebui mai multă libertate de transpunere în dreptul intern. „Trebuie revizuite și ar trebui mai multă libertate în ceea ce privește transpunerea”, a spus Ghețea.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: