fbpx
Finanțe

Relația cu Fiscul, confruntare sau colaborare?3 min

18/10/2016 2 min read

author:

Relația cu Fiscul, confruntare sau colaborare?3 min

Reading Time: 2 minute

În condițiile în care inspecțiile fiscale s-au întețit în ultimul an, afectând o serie de industrii, de la retail la industria auto, relația dintre autoritățile fiscale și contribuabili a devenit nu de puține ori tensionată.

“Relația dintre contribuabili și autoritățile fiscale a fost destul de tensionată în ultimii ani: mai multe cerințe de raportare, un număr crescut de controale, dintre care un procent semnificativ ajung în zona penală. Sunt și semne de îmbunătățire, cum ar fi deschiderea spre propunerile mediului de afaceri, intențiile de modernizare și debirocratizare, concentrarea controalelor pe arii cu risc mai ridicat”, a spus Dan Bădin, partener coordonator servicii fiscale și juridice Deloitte România.

Deloitte România și Reff & Asociații, societatea de avocați reprezentând Deloitte Legal în România, au organizat astăzi conferința anuală “Relația cu autoritățile fiscale: confruntare sau colaborare?”. Evenimentul a avut ca scop identificarea principalelor probleme care stau la baza tensiunilor dintre autorități fiscale și contribuabili și de soluții care să conducă la o colaborare între cele două tabere, împreună cu aproape 200 de reprezentanți ai unora dintre cei mai mari investitori prezenți pe piața din România.

“Este evidentă nevoia de a concentra acțiunile autorităților fiscale pe lupta cu evaziunea fiscală, pentru a da posibilitatea companiilor corecte să se concentreze pe business, a cărui creștere va avea un efect pozitiv și asupra bugetului de stat prin creșterea încasărilor din taxe”, a spus Dan Bădin, partener coordonator servicii fiscale și juridice Deloitte România.

“ANAF este în plin proces de adaptare a seturilor de criterii de analiză a riscului fiscal, pentru a permite creșterea predictibilității atât pentru contribuabili cât și pentru colectarea de taxe și impozite. Interesul ANAF este de a menține dialogul și de a-și îmbunătăți constant calitatea serviciilor oferite, în scopul facilitării plății obligațiilor fiscale”, a spus Dragoș Doroș, Președinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), la eveniment.

La zece luni de la intrarea în vigoare a noului Cod fiscal și de procedură fiscală, specialiștii Deloitte și Reff & Asociații au arătat că printre problemele identificate se numără lipsa administrării probelor în determinarea situațiilor de fapt fiscal, lipsa de transparență în procesul decizional, neresponsabilizarea funcționarului public și rigiditatea și birocrația excesivă.

“În condițiile criminalizarii crescânde a neconformării fiscale, devine prioritară pentru mediul de afaceri înțelegerea conceptului de evaziune fiscală și implementarea unor practici prudențiale adecvate. Chiar și în absența unei condamnări, impactul negativ poate fi semnificativ prin perturbarea activității, afectarea reputației, stres și neajunsuri majore în plan personal”, a spus Alexandru Reff, partener Reff & Asociații.

“Companiile trebuie să aibă sisteme eficiente de evaluare a riscului, de control si remediere prin care să prevină evaziunea fiscală, uneori dificil de delimitat de practicile de optimizare fiscală”, a spus Alexandru Reff, partener Reff & Asociații.

Participanții la conferință au beneficiat și de o punere în context global a fiscalității prin prisma celor mai importante tendințe internaționale. De asemenea, taxele verzi, o altă problemă de actualitate, au făcut parte din agenda conferinței. În a doua parte a zilei, participanții au putut opta între cele cinci ateliere pe teme variate, de la modificări legislative care au vizat industria de retail și bunuri de larg consum la ajustarea prețurilor de transfer, BEPS, practica autorităților fiscale în domeniul capitalului uman și noi reguli fiscale procedurale- între teorie și practică.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *