Finanțe Stiri

Republica Moldova poate primi 100 mil. euro de la UE pentru limitarea efectelor economice ale pandemiei

23/04/2020 < 1 min read

Republica Moldova poate primi 100 mil. euro de la UE pentru limitarea efectelor economice ale pandemiei

Reading Time: < 1 minut

Comisia Europeană a adoptat o propunere privind un pachet de 3 miliarde de dolari de asistență macrofinanciară către zece state partenere din afara UE, inclusiv Republica Moldova, pentru limitarea efectelor economice ale pandemiei de COVID-19.

Propunerea prevede distribuirea fondurilor după cum urmează: Republica Moldova – 100 de milioane de euro, Ucraina 1,2 miliarde de euro, Albania – 180 mil. euro, Bosnia-Herzegovina – 250 mil. euro, Georgia – 150 mil. euro, Iordania – 200 mil. euro, Kosovo – 100 mil. euro, Muntenegro – 60 mil. euro, Macedonia de Nord – 160 mil. euro și Tunisia – 600 mil. euro.

Fondurile vor fi disponibile în următoarele 12 luni sub formă de împrumuturi în condiții extrem de favorabile pentru a ajuta aceste țări să acopere nevoile financiare urgente. Măsura trebuie aprobată de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii Europene.

Potrivit Comisiei Europene, aceste finanări, alături de fondurile puse la dispoziție de Fondul Monetar Internațional, vor contribui șa creșterea stabilității macroeconomice în țările respective și va permite alocarea de resurse pentru protejarea cetățenilor și pentru atenuarea impactului socio-economic al pandemiei de COVID-19. Instrumentul este deschis și pentru alte țări eligibile care vor avea dificultăți legate de balanța internă de plăți.

Pachetul de asistență macrofinanciară face parte din angajamentul UE față de țările vecine sau care doresc să adere la Uniune și este un instrument excepțional lansat ca răspuns la actuala criză legată de noul coronavirus. Pentru a beneficia de acesta, țările trebuie să îndeplinească o serie de condiții legate de respectarea principiilor democratice, a drepturilor omului și a statului de drept.

Leave a comment

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă