Stiri

Rezultatele financiare ale Grupului UniCredit în primul trimestru din 2024. Profit de 2.6 miliarde euro

Reading Time: 6 minute

Performanța remarcabilă a UniCredit în trimestrul I 24, cu un impuls în toate liniile de taxe, marchează al 13-lea trimestru consecutiv de creștere profitabilă de calitate. Accentul strategic al Grupului pe îmbunătățirea operațiunilor centrate pe client și concentrarea asupra costurilor și eficienței capitalului a dat din nou rezultate excelente, poziționând UniCredit bine pentru succesul și creșterea continuă.

Ca dovadă a transformării UniCredit, Grupul a livrat EPS în creștere cu 41,8% de la an la an în T124, DPS acumulat +63,6% de la an la an și valoarea contabilă tangibilă pe acțiune a crescut cu 25% 3 de la an la an.

Aceste rezultate de înaltă calitate sunt obținute în toate regiunile și fabricile de produse, păstrând în același timp o putere financiară superioară și linii de apărare, protejând rezultatele și distribuțiile viitoare. Rata capitalului CET1 al UniCredit a crescut în continuare la 16,23%, un depășire mare față de ținta noastră managerială de 12,5-13% și deja netă de 8,6 miliarde EUR din distribuțiile din 2023, precum și 2,6 miliarde EUR din acumularea de distribuții pentru 2024. prevederile suprapuse pentru expunerile performante se ridică la 1,8 miliarde EUR.

Orientarea financiară pentru profitul net din exercițiul financiar 24 este îmbunătățită la peste 8,5 miliarde EUR, cu RoTE neschimbat de circa 16,5% și o generare organică de capital de peste 300 de puncte de bază.

Venituri de 6.3 miliarde de euro

În trimestrul 1 din 2024, UniCredit a oferit încă o dată o creștere durabilă de înaltă calitate, reflectată în venituri nete de 6,3 miliarde EUR, în creștere cu 10,9% față de trimestru și cu 7,5% față de anul precedent. O astfel de performanță remarcabilă a fost susținută de un venit net din dobânzi („VNI”) de 3,6 miliarde EUR, 2,1 miliarde EUR din comisioane și provizioane pentru pierderi din împrumuturi („LLPs”) de 0,1 miliarde EUR.

NII a scăzut cu 0,9% față de trimestru, până la 3,6 miliarde EUR, sau în creștere cu 5,3% pe baza NII net de provizioanele pentru pierderi din credite, o performanță robustă în ciuda zilelor calendaristice mai scăzute din trimestru. Creditele comerciale brute cu performanță medie au fost de -1,3 la sută trimestrial, deoarece Grupul și-a menținut concentrarea pe randamentele majore de capital și ajustate la risc, limitând volumele generale, concentrându-se în același timp pe expunerea în creștere la clienți și segmente de calitate și profitabile, cu creșterea numărului de IMM-uri și finanțare de consum, compensată de o reducere a corporațiilor mari și a creditelor ipotecare, precum și de volume general mai scăzute ale pieței din Italia, Germania și Austria. Gestionarea transferului total al depozitelor a rămas disciplinată la circa 30% în T124. NII global a crescut cu 8,5% față de anul precedent.

Taxele au început anul puternic, crescând cu 15,8% trimestrial și îmbunătățindu-se în toate categoriile de taxe, beneficiind de modelul nostru diversificat și echilibrat, rezultând o bază de taxe considerabilă de 33% din veniturile noastre brute totale. Trimestrul a fost caracterizat de o creștere deosebit de puternică a taxelor de investiții, în special în Italia și Germania, datorită impulsului comercial și macro-ului mai susținător. De la un an la altul, comisioanele au crescut cu 3,3% în T124, sau cu 7,6% excluzând impactul rezultat din reducerea comisioanelor de cont curent în Italia și a costurilor mai mari de securitizare.

Grupul și-a confirmat costul de risc structural scăzut și stabil („CoR”) la 10 puncte de bază în T124, înregistrând 0,1 miliarde EUR LLP. Pe baza CoR de bază, adică pe o bază de grup fără Rusia și fără modificări ale suprapunerilor, 1T24 s-a situat la 19 puncte de bază, mai mare decât CoR declarat, în principal din cauza reluărilor. Grupul continuă să aibă un portofoliu de credit de înaltă calitate, diversificat geografic și rezistent, cu niveluri de acoperire solide și linii puternice de apărare, cu, printre altele, 1,8 miliarde de suprapuneri asupra portofoliului performant. Orientările CoR pentru exercițiul financiar 24 rămân neschimbate la sub 20 de puncte de bază.

În primul trimestru de 2024, costurile operaționale au fost de 2,3 miliarde de euro, reduse cu 6,9% față de trimestrul anterior și cu 0,7% față de an, confirmând palmaresul în eficiența operațională a Grupului prin reduceri țintite a costurilor, investind în viitor pentru a stimula creșterea. Acest rezultat a fost atins și datorită investițiilor semnificative și a cheltuielilor de integrare preluate în ultimele trimestre, care au permis Grupului să atenueze impactul inflației și al majorărilor contractelor naționale de muncă în Italia și Austria.

Raportul cost/venit a fost de 36,2 la sută, lider în industrie.

Grupul continuă să fie lider în excelența capitalului, cu 118 puncte de bază sau 3,4 miliarde EUR de generare organică de capital în primul trimestru, mai mult decât compensând acumularea de distribuție de 100% din profitul net de 2,6 miliarde EUR, rezultând un raport CET1 de 16,23 la sută, în creștere cu 35 de puncte de bază față de trimestru. În plus, RWA au scăzut cu 1,7% trimestrial la 279,6 miliarde EUR, reflectând angajamentul UniCredit de a gestiona activ RWA pentru îmbunătățirea eficienței capitalului.

Succesul călătoriei transformatoare către excelența durabilă este evident în performanța Grupului, cu profit net în 1T24 de 2,6 miliarde EUR și RoTE la 19,5% sau la 23,0% la 13% CET1.

După aprobarea autorităților de reglementare și a acționarilor, cea de-a doua tranșă de 3,1 miliarde EUR a Programului de
răscumpărare a acțiunilor din 2023 este de așteptat să înceapă cât mai curând posibil după rezultatele din 1T24, în funcție de condițiile pieței. Prima tranșă a răscumpărării de acțiuni din 2023 în valoare de 2,5 miliarde EUR a fost încheiată la 7 martie 2024.

Distribuțiile totale 4 pe rezultatele FY24 sunt actualizate în conformitate cu distribuțiile FY23. Acumularea și plata dividendelor în numerar sunt neschimbate la 40% din profitul net și plata reziduală a profitului net sub formă de răscumpărări de acțiuni. Împărțirea finală între dividende și răscumpărarea acțiunilor va depinde de condițiile pieței și va fi decisă după rezultatele anului 2024, împreună cu decizia finală privind distribuțiile. Abordarea distribuției interimare, aplicabilă atât dividendelor intermediare, cât și răscumpărării interimare de acțiuni, este estimată la aproximativ 40% din totalul distribuirilor pe întregul an. Pe an calendaristic, distribuția în 2024 este de așteptat la aproximativ 10 miliarde EUR5 .

UniCredit intenționează fie să-și desfășoare sau să returneze excesul de capital către acționari până în 2027. Excluzând opțiunile de creștere anorganică, UniCredit se așteaptă ca distribuțiile totale medii anuale4 în FY25-FY26 să fie peste distribuțiile FY24, cu o politică de dividende în numerar egală sau mai mare de 40. la sută și răscumpărări de acțiuni limitate de generarea organică de capital combinată cu excesul de capital. În cazul implementării de capital în exces prin oportunități de creștere anorganică, care ar fi urmărite în conformitate cu criterii stricte, nivelul distribuțiilor anuale în FY25-26 ar depinde de rentabilitatea oricărei achiziții care ar trebui să satisfacă randamentele post sinergie în comparație favorabilă cu cumpărarea de acțiuni.

UniCredit continuă să facă progrese semnificative în ceea ce privește ambițiile sale ESG și în 1T24 a dezvăluit planul inaugural de tranziție net zero și noua țintă interimară pentru portofoliul de creditare Steel. În plus, dezvăluirea anuală de monitorizare a evoluției de referință față de ținte pentru cele trei sectoare prioritare UniCredit – Oil&Gas, Power Generation și Automotive – au fost de asemenea publicate, confirmând sprijinul nostru continuu pentru clienți într-o tranziție justă.
UniCredit a fost recunoscut de EMEA Finance drept cea mai bună bancă pentru sustenabilitate din CEE și cea mai bună bancă pentru ESG din Austria și Republica Cehă de către Euromoney, evidențiind liderul nostru în regiune. Pentru al treilea an consecutiv, banca s-a clasat printre „Top 100 de companii pentru egalitatea de gen la nivel global” de către Equileap, dovadă a devotamentului organizației pentru diversitate, echitate și incluziune.

În februarie 2024, banca a lansat cea de-a treia ediție a „UniCredit pentru Italia”, un set cuprinzător de măsuri pentru a sprijini creșterea afacerilor, valorificând și noi scheme recent introduse de guvernul italian, cu noi soluții și 10 miliarde EUR în credit suplimentar. Aceste împrumuturi au ca scop sprijinirea investițiilor, a capitalului de lucru și a lichidității și pot include condiții subvenționate, cu 40% din resurse alocate sudului Italiei. O atenție deosebită este acordată integrării factorilor ESG, cu scopul de a crește sustenabilitatea de mediu și socială a inițiativelor economice.

Distribuție calendaristică FY24 de circa 10 miliarde EUR, din care 3 miliarde EUR din dividende în numerar plătite în aprilie 2024, 1,1 miliarde EUR din răscumpărarea de acțiuni din FY23 deja executată în 1T24 (adică fără să includă cele 1,4 miliarde din răscumpărarea de acțiuni din FY23 deja executate în cursul anului calendaristic 2023) și cele 3,1 miliarde EUR aferente răscumpărării de acțiuni reziduale din FY23 și distribuția intermediară de circa 3 miliarde EUR FY24. Distribuirea supusă aprobării acționarilor și a autorităților de supraveghere.

Am început anul pe o bază extrem de puternică, cu un profit net de 2,6 miliarde EUR, în creștere cu 24% de la an la an, cu o bătaie răsunătoare în toate liniile cheie și un RoTE de 19,5%. Acest lucru a fost susținut de un mult îmbunătățit
mediu pentru comisioane și AuM, concentrarea noastră pe clienți și fabrici de produse, rezultând un impuls comercial excelent, precum și un venit net din dobânzi rezistent. În timp ce continuăm să investim, rămânem vigilenți cu privire la costuri și culegem beneficiile acțiunilor anterioare întreprinse, cu un raport al veniturilor din costuri lider în industrie de 36,2%. Al nostru calitatea superioară a activelor se reflectă într-un cost al riscului de 10 bps, care va rămâne scăzut datorită abordării noastre prudente, acoperirii bune și suprapunerilor. UniCredit este pe cale să continue să ofere rezultate excepționale și suntem mândri că suntem în fruntea industriei.

Raportul nostru CET1 a crescut și mai mult, până la 16,2%, deja net din distribuțiile de 8,6 miliarde EUR din 2023 și 2,6 EUR. miliarde din acumularea de distribuție pentru 2024, o dovadă a generării noastre superioare de capital organic, care a ajuns la 3,4 miliarde EUR, susținând cea mai bună distribuție din clasă.

Ca rezultat direct al investițiilor noastre în creșterea fluxurilor noastre diversificate de comisioane și în consolidarea liniilor noastre de apărare, precum și a flexibilității oferite prin excesul de capital, vom continua să demonstrăm o rentabilitate structurală sustenabilă ridicată și cele mai bune randamente ale acționarilor în diferite medii macro. Suntem neclintiți în concentrarea noastră pe construirea pentru viitor și pe îndeplinirea aspirațiilor noastre pentru toate părțile interesate.

Andrea Orcel, Chief Executive Officer al UniCredit SpA
Cristi Dorombach

Recent Posts

Mădălina Bălan, HART Consulting: Liderii și cultura organizațională

Credințele, valorile se transmit din familie și devin adânc înrădăcinate în noi, transformându-se în lentilele prin care privim lumea, ce…

6 ore ago

Care sunt cei mai cunoscuți lideri din România

Clasamentul celor mai cunoscuți 15 executivi din România este condus de Dan Șucu (Mobexpert), care se bucură de o notorietate…

6 ore ago

Sphera Franchise Group își triplează profitul net în primul trimestru al anului

Sphera Franchise Group (simbol bursier SFG), cel mai mare grup din industria food service din România, continuă seria recordurilor și…

6 ore ago

Mircea Hațegan, noul Director Executiv Comercial al Telekom România Mobile Communications

Începând cu 16 mai 2024, Mircea Hațegan este numit în poziția de Director Executiv Comercial al Telekom România Mobile Communications,…

11 ore ago

Raport Netograf: Viteza medie de transfer în rețele fixe prin WiFi a crescut la 156 Mbps

Conform statisticilor elaborate de ANCOM pe baza testelor efectuate în cadrul platformei Netograf, în anul 2023 utilizatorii din România au…

11 ore ago

În centrul Bienalei de Artă 2024, Biz La Biennale

Biz este prima publicație din România și din Europa care își mută redacția în Veneția, devenită centrul cultural al Europei…

12 ore ago