Finanțe Stiri

ROBOR-ul a fost demonizat, dar IRCC nu e un miracol

16 mai 2019 2 min

ROBOR-ul a fost demonizat, dar IRCC nu e un miracol

Reading Time: 2 minute

ROBOR-ul a fost demonizat pur şi simplu şi să nu vă aşteptaţi că acest IRCC vine ca un miracol şi face dreptate pentru toată lumea, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, în briefingul de presă după ședința de CA a BNR.

„ROBOR-ul, prin rolul său de indicator pentru credite, a fost demonizat pur şi simplu. Orice indicator are valoare cât timp este credibil. Dacă îl calci aşa în picioare şi îl ţii numai în pumni, îşi pierde din credibilitate. Sunt foarte mulţi factori care acţionează” a spus Mugur Isărescu.

În măsura în care inflaţia tinde să crească şi publicul percepe acest lucru, ROBOR-ul datorită decalajului în timp, probabil că, la 3 luni, va fi ceva mai mare decât IRCC-ul, dar nu cu mult şi s-a dovedit acest lucru. În schimb, dacă inflaţia vine în jos, şi publicul percepe acest lucru, e foarte probabil ca ROBOR-ul să fie mai mic decât IRCC-ul. Vom trăi şi vom vedea cum va fi. Nu putem să spunem cu exactitate, pentru că sunt mulţi factori care acţionează în acest domeniu, inclusiv controlul lichidităţilor. Să nu vă aşteptaţi că acest IRCC vine ca un miracol şi face dreptate pentru toată lumea. Este un indice care se adaugă la o marjă de dobândă pe care o au băncile şi care este stabilită de fiecare bancă în parte, a explicat Isărescu.

Guvernatorul BNR a arătat că dezbaterea privind ROBOR şi IRCC ar putea trece în plan secund în condiţiile în care este posibilă intrarea creditului spre rate de dobândă fixă.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis, în şedinţa de miercuri, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50% pe an. De asemenea, acelaşi Consiliu a hotărât menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,50% pe an şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3,50% pe an şi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: